True

Academy  / Häst / Flugmedel 

  Vet du vad ditt flugmedel innehåller? 

  Sommaren är här, med den även flugor, myggor och fästingar. Självklart vill vi ge våra hästar det bästa skyddet mot 

  dessa flygande insekter som stör deras betesro. Men till vilket pris?  


  Repellera eller döda?

  Flugmedel kan vara uppbyggda på två vis, antingen repellerar det (stöter bort) insekterna eller så dödar de insekterna när de väl biter sig fast.

  Icaridin är ett repellerande insektsmedel. Det håller effektivt flugor, myggor, fästingar och andra exoparasiter på avstånd. Icaridin är ett miljövänligare alternativ och har en låg klimatpåverkan. Icaridin är godkänt till häst och människa.  Trikem har valt att inte använda permetriner

  Permetrin  är ett nervgift som dödar bitande insekter genom att förlama deras nervsystem. Ämnet är väldigt skadligt för vattenlevande organismer och den biologiska mångfalden. Har man hästar som vistas på naturbetesmarker eller vattendrag bör man undvika flugmedel baserade på permetrin då det kan orsaka skadliga långtidseffekter i vattenmiljön. 2004 förbjöds ämnet permetrin från att användas i skogsbruket som insektsbekämpare, men det är fortfarande godkänt att använda till häst. Katter kan också drabbas av nervgiftet. Skulle din stallkatt komma i kontakt med ett flugmedel som innehåller permetrin kan den bli mycket sjuk, det kan till och med bli livshotande. 

  Trikem har valt att inte använda permetriner i någon av sina produkter.

    

   

  Läs innehållsförteckningen 

  Det finns innehållsförteckningar på alla flaskor. Flugmedel som innehåller permetrin är märkta med en varningssymbol för vattenlevande organismer samt en eller flera varningskoder. Hittar du en varningskod på ditt flugmedel kan du enkelt hitta vad den betyder på Kemikalieinspektionens hemsida (kemi.se).


  Tänk på miljön

  Kom ihåg att även om vi “bara” sprayar ett flugmedel på vår häst så kommer de kemikalierna ut i våra marker och vattendrag. Detta kan ha förrädiska konsekvenser för vattendrag men också den biologiska mångfalden.  Det positiva är att det går att välja flugmedel som är baserade på Icaridin som är mycket snällare mot naturen och miljön.  


  Välj klokt och njut av sommaren tillsammans med din häst!

   


              Boka en föreläsning idag!

              Ett av Trikem Academys huvudsyften är att sprida kunskap.   Vi tror att man blir en bättre djurägare med mer kunskap. 

              Är din klubb, förening, skola eller stallgäng intresserade  av en föreläsning? Tveka inte att höra av er! 

              Boka en föreläsning

              To install this Web App in your iPhone/iPad press and then Add to Home Screen.