True

  Kolik 

  Vad är kolik? 

  Kolik är egentligen ett samlingsnamn för buksmärta hos häst och kan uppstå av flera olika orsaker och variera i hur allvarligt det är. Symptom på kolik kan variera och hästen kan uttrycka det i allt från förlorad aptit och nedstämdhet, skrapar i marken, titta sig på magen, kramp, vilja att lägga sig ner och rulla osv. 

  Oavsett hur allvarlig en kolik verkar vara är det alltid viktigt att kontakta veterinär om man misstänker kolik. Det är alltid bättre att kontakta veterinären tidigt än att vänta för länge.


  En bra sak att göra innan man ringer veterinären är att kolla hästens puls, andningsfrekvens och temperatur. Detta är viktig information för veterinären för att bedöma hur ont hästen har. För att dessa siffror ska vara som mest värdefulla bör du också känna till din hästs vilopuls och normala kroppstemperatur. 

  Vad är kolik hos häst? | Trikem Academy

  Går det att förebygga kolik? 

  Genom att ge hästen rätt förutsättningar kan vi minska risken att kolik uppstår. Sen ska man ha med sig att hästar är olika känsliga och vissa har lättare att drabbas av kolik än andra. Vi kan minska risken att kolik uppstår genom att känna till riskfaktorerna, undvika dem eller anpassa sig efter dem. Några av de riskfaktorer som finns är:

   Vad är kolik hos häst? | Trikem Academy

   Foderbyten

    En av de huvudsakliga anledningarna till att foderbyten skall ske långsamt och successivt är för att minska risken att kolik uppstår. Forskningsstudier har visat att under två veckor efter ett foderbyte ökar risken för kolik med 6,6 gånger. Detta kan vara en förklaring till varför det i Sverige upplevs vara mer koliker under hösten i samband med att hästarna kommer in på stall igen. Övergången till hösten och vinterns foder sker sällan så långsamt och successivt som hästen grovtarm behöver. En kolik relaterad till ett foderbyte är ofta en så kallad gaskolik. Gaskolik innebär att tarmarna fylls med en större mängd gas som orsakar smärta och obehag för hästen. 

   Vatten

   Har hästen druckit för lite vatten ökar risken att hästen drabbas av förstoppningskolik, vanligast lokaliserad i grovtarmen. Fodermassan som finns i grovtarmen är flytande och innehåller normalt mycket vatten. Om hästen har druckit för lite kommer fodermassan i grovtarmen bli trögflytande vilket kan leda till förstoppningskolik. Det är därför viktigt att se till att hästen alltid har tillgång till friskt vatten, både i boxen och hagen (även under vintertid). Forskning har visat att hästar dricker mer om de får dricka ur hink därför är det att föredra framför vattenkopp. Har man vattenkopp är det viktigt att se till att trycket når upp till 8 liter vatten per minut. Det är också viktigt att se till att hästen får i sig tillräckligt med salt och elektrolyter för att hästen ska kunna upprätthålla en korrekt balans mellan vätska och elektrolyter i kroppen. 

   Fiber och tarmflora

   Hästen är i behov av en stor mängd grovfoder och fiber varje dag för att magen och tarmarna ska fungera. Se därför till att hästen får i sig minst 1,5 - 2 kg TS per 100 kg häst varje dag. En av anledningarna till att fiber är så viktigt är för att upprätthålla en god mikroflora. Upplever man att hästen trots en hög mängd grovfoder har en känslig mage kan det vara en god idé att prova att ge hästen tillskott i form av pre- eller probiotika för hjälpa hästen upprätthålla en god mikroflora.  

    Rörelse

    Hästar är utvecklade för att röra sig långa sträckor varje dag och mår inte bra av att stå för mycket still. Hästar som står på stall mer än 12 timmar per dygn löper 1,2 gånger högre risk att drabbas av kolik än hästar som går i hagen mer än 12 timmar per dygn. Förändring av aktivitetsnivå en stor riskfaktor. Om hästen plötsligt får ställas av på grund av en skada och inte längre får röra sig i den utsträckning den är van vid fördubblas risken för kolik. Måste man ställa sin häst på boxvila under en period bör man eftersträva att ge mycket grovfoder för att erbjuda mycket tuggtid, hög salivproduktion och minska hästens stressnivåer.

    Tandstatus

    Nedsatt tandhälsa som leder till att hästen inte kan tugga och mala fodret ordentligt kan också vara en bidragande faktor till förstoppningskolik då för stora foderpartiklar kommer ha svårare att passera genom tarmen. Utför regelbunden tandvård på din häst och låt den tugga mycket grovfoder för att tänderna ska slitas jämnt och i lagom takt.

    Vad är kolik hos häst? | Trikem Academy

    Parasiter

    Parasiter kan också vara en orsak till kolik. Hästar med en hög parasitförekomst löper högre risk att drabbas av kolik, även avmaskning är en riskfaktor. Sju dagar efter avmaskning är risken för kolik 1,8 gånger så hög för hästar. För att förebygga en parasitrelaterad kolik gäller det att utföra regelbundna träckprov och avmaska vid behov. Vid avmaskning är det bra att ha lite extra koll på sin häst. 


    Sand och jord

    Sandkolik är vanligt förekommande, framförallt i södra Sverige men risken finns i hela landet. Hästar som plockar mycket i marken riskerar att få i sig stora mängder sand och jord. Sanden ligger kvar i tarmen och när det väl byggts upp en större mängd kan det ställa till med problem. För att förebygga sandkolik kan man se till att hästen alltid har ett alternativ att pilla med. Grovfoder i hagen, som inte utfodras på marken, är ett bra alternativ. 

    Var uppmärksam! Kolik händer tyvärr ibland och ju snabbare man kan upptäcka symptomen desto bättre. Avvikande beteende bör uppmärksammas, alltid tas på största allvar och vänta aldrig med att kontakta veterinären vid misstanke om kolik. 

              Boka en föreläsning idag!

              Ett av Trikem Academys huvudsyften är att sprida kunskap.  

              Vi tror att man blir en bättre djurägare med mer kunskap. 

              Är din klubb, förening, skola eller stallgäng intresserade 

              av en föreläsning? Tveka inte att höra av er! 

              Boka en föreläsning

              To install this Web App in your iPhone/iPad press and then Add to Home Screen.