True

Academy  / Hund / Avel / Tikens näringsbehov

  

  Näringsbehovet hos en dräktig & digivande tik 


  Den dräktiga tiken

  Inför parningen  är det viktigt att din tik är frisk och i ett optimalt hull.  Är tiken underviktig är risken att hon får svårt att ge valparna och sig själv näring under dräktigheten.  Är tiken överviktig påverkas fertiliteten negativt och risken är att kullen blir mindre än förväntat.  

  En tik är dräktig i ca 63 dygn, alltså nio veckor. Tikens energibehov är relativt normalt under dräktighetens första hälft, under den andra hälften då fostren växer som mest, ökar näringsbehovet. Men det är under digivningen, när valparna är tre till sex veckor, som tikens energi- och näringsbehov är som störst. 

  Många tikar får sämre aptit under dräktigheten, framförallt under de sista veckorna. Ett klassiskt tecken på lyckad parning, enligt många erfarna uppfödare, är att tiken tappar aptiten och verkar vara illamående kring vecka tre av dräktigheten.  Det är nu implantationen sker, vilket innebär att fostren fäster i livmoderväggen. Vid matvägran kan det vara bra att dela upp dagsransonen med mat på många tillfällen och på så sätt reta aptiten och få i gång tikens matlust. 


  Odoo tillhandahåller en viktig plattform för vår projektledning.
                                                Saker är bättre organiserade och mer synliga med det

  Prebiotika som tillskott för din hund

  Ett prebiotiskt tillskott som stabiliserar och stödjer en normal tarmflora, för att säkra ett optimalt näringsupptag, kan med fördel ges under hela dräktigheten och digivningsperioden. Tikens magtarmkanal utsätts för många förändringar under valptiden så som hormoner, stress och ny diet. Dessutom är många tikar väldigt duktiga på att "städa" efter sina valpar, vilket kan orsaka orolig mage och/eller diarré. Om tiken blir dålig i magen mår hon såklart inte bra men förlorar även energi, vätska, vitaminer, mineraler och spårämnen . Prebiotiskt tillskott som stabiliserar och stödjer en normal tarmflora för att säkra ett optimalt näringsupptag och kan med fördel ges under hela dräktigheten och digivningsperioden.


   Läs mer om Max Digestive


  Hundens temperatur

  Matvägran kan vara ett tecken på att tiken är sjuk och hon kan i värsta fall ha drabbats av livmoderinflammation. Kontakta veterinär om du misstänker att din tik är sjuk. En god vana är att ta temperaturen på din tik under hela dräktigheten för att få god kännedom om hennes normaltemp, vilket bör ligga mellan 38–39 grader. Detta kommer också hjälpa dig inför valpningen då tikens kroppstemperatur sänks kraftigt när öppningsstadiet börjar, hos vissa raser ända ner till 35 grader. När temperaturen är uppe i normaltemperatur, vilket tar mellan ett halvt och ett dygn, börjar utdrivningsstadiet, alltså valpningen har börjat!


   Tikens energibehov | Trikem Academy

   Tikens energibehov

   Det grundläggande energibehovet kallas för underhållsbehov (UH). UH  täcker kroppens behov för att cirkulation, matsmältning, andning och att förnyelsen av vävnad ska fungera normalt. UH täcker även energibehovet för kroppsvärme och normalt rörelsebehov. En tik som är i slutet på dräktigheten behöver 1,1–1,3 gånger sitt UH. Under digivningstoppen (mellan 3:e och 6:e veckan av digivningen) är tikens energibehov som störst,  upp till 3 gånger UH beroende på kullstorlek och ras.  Det är bra att ge tiken foder med högt energiinnehåll i god tid innan parningen så att hennes mage hinner vänja sig med det nya fodret. Valpfoder är bra att ge, det innehåller mycket energi, har hög smaklighet och är snällt för magen. 

   Vad ger hunden energi?

   Den viktigaste energikällan för en hund är fett. Ett gram fett ger dubbelt så mycket energi som ett gram protein eller kolhydrater. Fetter har olika näringsvärden beroende på sammansättning och ursprung. Fetter innehåller, förutom energi, livsviktiga fettsyror som bland annat hjälper immunförsvaret, verkar antiinflammatoriskt och stärker hud och päls. 

   Kolhydrater som är tillagade är en utmärkt energikälla och har i form av kostfibrer en positiv inverkan på tarmens bakterieflora och hjälper dessutom tarmarna att bearbeta fodret.

   Protein används i första hand som byggstenar i kroppen för exempelvis muskulatur och skelett. En dräktig tik har ett utökat proteinbehov då det krävs för valparnas utveckling. Proteinerna som tiken äter omvandlas av kroppen och används för att bygga upp organ och strukturer, samt att hjälpa till att transportera molekyler, hormoner och antikroppar med mera. Proteiner är alltså nödvändiga för valparnas utveckling. 

    Hur mycket dricker en hund?

    Att ha fri tillgång till rent färskt vatten är en självklarhet för alla hundägare. En frisk normalt aktiv hund behöver ca 50 ml vatten per kilo dygn, vid ansträngning, värme, dräktighet och laktation (di) ökar vätskebehovet. 

    En tik som inte dricker tillräckligt kan ha svårt att producera tillräckligt med mjölk till valparna, det är därför viktigt att ha kontroll på hur mycket hon dricker. Under hela digivningen kan en tik producera upp till tre gånger sin vikt i mjölk, det innebär att en tik som väger 20 kg producerar totalt 60 kg mjölk.    Tikens vätskebehov | Trikem Academy

    Vitaminer, mineraler och spårämnen

    B-vitamin  

    B-vitaminer är en grupp vitaminer som är väldigt viktiga för ämnesomsättningen på cellnivå och för bildandet av blodkroppar. Brist på B-vitamin kan ge synliga symtom på päls och hud men framför allt kan det bidra till brist på röda blodkroppar (anemi) muskelsvaghet. Även synen kan påverkas. 

    I gruppen B-vitaminer finns även folsyra (vitamin B9). Studier har visat att tillsatt Folsyra (vitamin B9) i fodret minskar risken för gomspalt hos valparna. Det är särskilt viktigt om tiken äter spannmålsfritt foder eller färskfoder. Folsyra återfinns i bland annat baljväxter, spannmål och spenat. 

    Om du ger tillskott av B-vitaminer bör du försäkra dig om att produkten innehåller alla 8 B-vitaminer.

     

    A-vitamin 

    A vitamin behövs för att syn, hud och slemhinnor ska fungera normalt. A-vitamin är viktigt för tillväxt och differentiering av embryot under den tidigaste delen av dräktigheten, för normal utveckling och för fullgod syn. Det finns stora mängder i A-vitamin i t.ex. lever, ägg och ost.

    D-vitamin 

    D vitamin spelar en viktig roll i kalcium och fosformetabolismen, brist på vitamin D leder till ett mjukt och missformat skelett. Överskott kan leda till rubbningar i skelettutvecklingen och kan genera sjukdomar som osteokondros. D-vitamin hittas i fet fisk, fiskoljor, äggula, mjölk och mjölkprodukter. 

    E-vitamin 

    E-vitamin är en antioxidant som skyddar cellmembrandet mot fria radikaler och hjälper därmed kroppen att stärka immunförsvaret. E-vitamin finns i vegetabiliska oljor och i olika sädesslag, bladväxter och ägg.

    K-vitamin 

    K-vitamin är nödvändigt för blodets koagulering och är viktig för bentätheten. K-vitamin bildas naturligt i kroppen av bakterier i magtarmkanalen obalans i mage och tarm kan därför störa bildningen. K-vitamin finns i kött, äggula och mejeriprodukter.


    Mineraler

    Mineraler delas upp i två grupper: makro- och mikromineraler. Mikromineraler kallas även spårämnen. Mineraler har en stor roll i fostrets utveckling - makromineralerna, kalcium, fosfor, kalium, natrium och magnesium påverkar skelettutvecklingen, nerverna och cellernas energiförbränning. Spårämnena järn, zink, mangan, koppar, jod, selen är en förutsättning för frisk hud, hemoglobinet i röda blodkroppar, brosk, päls och sköldkörtelns funktion. 
    Om din hund äter spannmålsfritt foder, färskfoder, specialkost eller hemlagad diet är det viktigt att säkerställa intaget av alla näringsämnen. Många av vitaminerna återfinns i vegetabiliska oljor så som Linfröolja och spannmål till exempel en bra källa till Folsyra.  Äter hunden en spannmålsfri diet är tillskott av B-vitaminer, inklusive Folsyra viktigt att ge. Använd tillskott som är särskilt framställda till hundar och följ produkternas doseringsanvisningar noga. 

    Valpar | Tikens näringsbehov | Trikem Academy

              To install this Web App in your iPhone/iPad press and then Add to Home Screen.