True
Fri frakt inom Sverige vid köp över 500 SEK   
Följ oss

Academy  / Hund Hundens näringsbehov / Hundens vätskebehov

    Hundens vätskebehov

    Vatten är något av de mest grundläggande vi har, inget vatten inget liv! En hund kan överleva i två veckor utan mat men klarar max tre dagar utan vatten. 

    Normalt vätskebehov hos hundar är 50 – 60 ml vatten per kilo kroppsvikt och dygn. Det innebär att en hund som väger 30 kg ska dricka ungefär 1,5 liter under ett dygn. Hundens vätskebehov beror på väder, temperatur, aktivitetsnivå och livsstadier. Kom ihåg att även kyla ger ett ökat vätskebehov eftersom kroppen får jobba hårdare bara för att hålla värmen. 


    Odoo tillhandahåller en viktig plattform för vår projektledning.
                                                Saker är bättre organiserade och mer synliga med det

    Vad är dehydrering?

    Dehydrering är samma sak som uttorkning. Uttorkning uppstår när kroppen förlorar mer vätska än den tar in. Alla däggdjur behöver vatten för att kroppen ska fungera korrekt och hundar är inget undantag. Vatten är nödvändigt för praktiskt taget alla kroppsfunktioner, blodvolym, blodtryck, ledfunktion, ledvätska, muskelfunktion, nerver och hjärnan, stötdämpning av inre organ, matsmältning och reglering av kroppstemperaturen. 

    Det är normalt för hunden att få och förlora vätska hela dagen. Andning, urinering, avföring samt avdunstning genom tassarna bidrar alla till normal vätskeförlust, vilket din hund kompenserar för genom att äta och dricka. 


    Man kan dela upp uttorkning i olika grader:

    Lätt dehydrering: under 5% vätskeförlust. Fuktiga varma och rosa slemhinnor. Allmäntillståndet är inte märkbart påverkat. 

    Måttlig dehydrering: 5 – 8 % vätskeförlust. Torra - klibbiga varma slemhinnor. Lindrigt till måttligt nedsatt allmäntillstånd.

    Svår dehydrering: 8 – 14 % vätskeförlust. Torra kalla vita slemhinnor. Allmäntillståndet är kraftigt påverkat, hunden är medvetslös eller död.




      Odoo • Bild och text

      Orsaker till uttorkning hos hundar

      Vid kräkning och/eller diarré förlorar hundar precis som människor vätska och elektrolyter. Det är därför viktigt att ge hunden tillräcklig mängd vätska och gärna med extra tillskott av elektrolyter. Det finns även andra sjukdomstillstånd som påverkar din hunds förmåga att reglera sitt vätskebehov, som till exempel feber, njursjukdom, vissa former av cancer och vid ämnesomsättningsrubbningar.
      Dräktiga och digivande tikar har ett stort vätskebehov, under hela digivningen kan en tik producera upp till tre gånger sin vikt i mjölk, det innebär att en tik som väger 20 kg producerar totalt 60 kg mjölk. Under hårt arbete kan vätskebehovet öka med upp till 4 gånger.
      Stress påverkar kroppens vätskebalans, vid en studie på tävlade Greyhounds där man efter invägning lät hundarna vänta mellan 2 – 6 timmar utan vatten på grund av risken för doping, så visade det sig, vid den andra invägningen precis innan start, att 5% av hundarna hade en vätskebrist på mer än 2,4%. 
      Det innebär att om din hund är uppspelt eller stressad, har den en ökad vätskeförlust redan innan den har börjat sin fysiska aktivitet, bara av ökad andning och av att flåsa.  Dessutom så är det många hundar som blir lösa i magen av stress, vilket också bidrar också till vätske- och elektrolytförluster.  
      Redan vid 1–2% vätskeförlust försämras din hunds arbetsförmåga och vid 4–5 procent sänks kapaciteten med upp till 30 procent. Korrekt vätskebalans är det som betyder mest för uthållighet och prestationsförmåga, även hundens luktsinne försämras av vätskeförlust.

      Hur påverkar vätskeförlust din hunds kropp?

      När din hund anstränger sig fysiskt eller vid värme så svettas den inte på det sätt som till exempel en häst eller människa gör. Hundar reglerar kroppstemperaturen genom ökad andningsfrekvens och ökad salivering, vätska som ventileras ut via munnen innehåller nästan inga viktiga näringsämnen. 
      Vätskebrist, oavsett om den beror på sjukdom eller på grund av ökad andning, påverkar din hund på cellnivå. Extracellulär dehydrering (uttorkning som sker i kroppen men utanför cellerna), påverkar cellernas förmåga att reglera enzymer, elektrolyter, mineraler och salter. Prover har visat att mängden magnesium och kalium i blodet sänks vid uttorkning, dessa näringsämnen har viktiga funktioner i kroppen som att transportera syre och näringsämnen till cellerna och underlätta muskel och nervfunktioner. Även en låggradig förändring kan öka risken för muskelnedbrytning, kramper och kollaps. En ytterligare effekt av uttorkning är att mjölksyra (laktat), överproduceras i muskler när cellerna inte får tillräckligt med syre och kroppen blir försurad. En försurning innebär att cellens energiproduktion rubbas vilket kan leda till organpåverkan och vävnadsskada. Återkommande tillfällen av vätskebrist gör att försurningen byggs på i kroppen och säkerhetsmarginalerna sänks, det vill säga att kroppen snabbare hamnar i både försurning och påverkas av vätskebristens negativa konsekvenser. 

      Vilka är symptomen på att hunden är uttorkad?


      Det kan vara svårt att avgöra om din hund är uttorkad, framför allt vid lätt dehydrering. Om du misstänker att din hund är uttorkad kan du göra en lättare undersökning:
      Tag ett lätt tag om hundens nackskinn och lyft uppåt. Om huden inte direkt faller på plats kan det vara ett tecken på uttorkning.
      Lyft på hundens läpp, slemhinnan i munnen ska vara fuktig och rosa. Är slemhinnan torr och klibbig kan det vara ett tecken på uttorkning. Du kan även testa att trycka på ett par sekunder på slemhinnan, när du släpper ska slemhinnan snabbt (1-2 sekunder) återgå till rosa, gör den inte det kan även detta vara ett tecken på uttorkning.
      Det är bra att göra samma undersökningar på din hund när den mår bra, lär känna din hund så känns det tryggare när det verkligen gäller.
      Är din hund allmänpåverkad eller känner du dig osäker?
      Om din hund inte är sig själv så bör du kontakta veterinär för rådgivning och eventuell vård, vid kraftigt nedsatt allmäntillstånd är ofta vätskebristen så pass allvarlig att den är svår att åtgärda utan medicinsk hjälp – kontakta veterinär omedelbart.

      Hur man förebygger uttorkning?

      Hundens behov av vätska är beroende på fysisk aktivitet, livsstadier och sjukdom. Ofta räcker det med att erbjuda fri tillgång till vatten, men det finns tillfällen som fri tillgång inte är möjligt eller ens bra för hunden. Om hunden inte kan eller vill dricka tillräckligt med vatten för att täcka sitt behov kan vätskeersättning vara ett lämpligt alternativ. 
      Vid långvarig fysisk ansträngning som till exempel vid jakt eller dragtävling så töms magsäcken inte lika ofta och upptaget av vatten fördröjs. Om din hund vill kasta i sig stora mängder vatten efter den typen av aktivitet, erbjud istället små mängder vatten vid flera tillfällen, eller om det är möjligt, många små drickpauser under aktiviteten. På så vis får hunden chans att tillgodogöra sig vätskan. Stora mängder vatten före eller direkt efter ökar risken för magomvridning, som är ett akut livshotande tillstånd.  
      Vätskeersättning bör innehålla de viktigaste elektrolyterna i form av natrium, kalium, kalcium, magnesium och zink. Många innehåller även dextros, fruktsocker, det kan ge hunden en snabb energikick och fylla på energidepåerna i cellerna. Dextros upplevs av hunden som smakligt vilket ökar lusten att dricka. 
      Kalium får din hund i regel i sig via fodret, men vid dehydrering kan brist uppstå. Kalium är livsviktigt och spelar en viktig roll i cellernas funktion genom att reglera trycket mellan insida och utsidan av cellen, kalium är också viktig i energimetabolismen. Kalium har en stor betydelse i hjärtats muskler och en brist kan ge påverkan på din hunds prestation och ork.  
      Magnesium är en viktig faktor i mer än trehundra olika enzymreaktioner i kroppen och behövs för produktionen av protein, omsättning av kalcium samt normal muskel och nervfunktion. Magnesiumbrist kan ge muskelkramper och i allvarliga fall ge hjärtpåverkan. Vid ökad fetthalt i fodret så har det visat sig att upptaget av magnesium försämras så det är att rekommendera att ge extra magnesium för att säkra korrekta nivåer. I de flesta kommersiella foder är magnesiumnivåerna reglerat men om du ger din hund extra fett, hemlagad kost, färskfoder eller BARF så är det bra att tänka på.

      Genom att erbjuda din hund vätskeersättning med tillsatta näringsämnen kan du minska riskerna som dehydrering innebär och öka din hunds förutsättning för en snabbare återhämtning efter fysisk och mental ansträngning eller sjukdom.





      Magnesium är en viktig faktor i mer än trehundra olika enzymreaktioner i kroppen och behövs för produktionen av protein, omsättning av kalcium samt normal muskel och nervfunktion. Magnesiumbrist kan ge muskelkramper och i allvarliga fall ge hjärtpåverkan. Vid ökad fetthalt i fodret så har det visat sig att upptaget av magnesium försämras så det är att rekommendera att ge extra magnesium för att säkra korrekta nivåer. I de flesta kommersiella foder är magnesiumnivåerna reglerat men om du ger din hund extra fett, hemlagad kost, färskfoder eller BARF så är det bra att tänka på.

      Genom att erbjuda din hund vätskeersättning med tillsatta näringsämnen kan du minska riskerna som dehydrering innebär och öka din hunds förutsättning för en snabbare återhämtning efter fysisk och mental ansträngning eller sjukdom.

                            Boka en föreläsning idag!

                            Ett av Trikem Academys huvudsyften är att sprida kunskap.  

                            Vi tror att man blir en bättre djurägare med mer kunskap. 

                            Är din klubb, förening, skola eller stallgäng intresserade 

                            av en föreläsning? Tveka inte att höra av er! 

                            Boka en föreläsning

                            To install this Web App in your iPhone/iPad press and then Add to Home Screen.