True

   Academy Hund / Tassar och Päls / Hundens Hud och Päls 

   Hundens Hud och Päls

   Huden är hundens största organ och tillsammans utgör hud och päls 12 % av en vuxen hunds kroppsvikt. Huden och pälsen har många viktiga uppgifter. Därför är det viktigt att hjälpa hunden att hålla sin hud och päls så frisk och stark som möjligt.

   Huden 


   En frisk hud är elastisk, fri från rodnader, krustor, sår, mjäll och den kliar inte. Den förser hunden med sensoriska signaler, fungerar som en barriär för att skydda kroppen mot fysiska och infektiösa skador, den behövs även för värmereglering och immunförsvar samt agerar som en lagringsplats för vissa näringsämnen.


   Pälsen 


   Hundens päls skiljer sig mellan olika raser men gemensamt är att pälsen ska vara glansig, tät och lukta neutralt. De allra flesta hundar har en päls som består av underhår och täckhår. Underhåren är ofta lockiga, små och fungerar främst som isolering. Isolerande både genom att hålla hunden varm under den kallare årstiden men också för att isolera mot värme under sommarmånaderna. Täckhåren, innehåller mycket färgpigment och dess främsta funktion är att skydda och isolera huden. Täckhåren är ofta raka och tjockare än underhåren. De flesta hundar fäller två gånger per år, en gång på på hösten och en på våren. Tikar fäller ofta i samband med att de löper eller ger di. Vissa hundar fäller året om, andra hundar har ingen päls alls på huden. När hunden fäller kan man hjälpa den genom borstning för att få bort de döda hårstråna ur pälsen. Långhåriga hundar behöver ofta borstas regelbundet för att hålla borta tovor i pälsen.

   Vad är pälsen uppbyggd av? 


   Ett hårstrå är uppbyggt av proteinet kreatin och varje hårstrå består av tre olika lager. Det yttersta kallas Fjällskiktet (cuticula), mellersta Barksubstansen (Cortex) och det innersta kallas märgen (Medulla). Pälsen består av ca 95% protein och innehåller en hög andel aminosyror och svavel. 


   Fjällskiktet är ett skyddande lager som är färglöst och tunt. Fjällskiktet är den delen av hårstrået som har betydelse för pälsens kvalitet och utseende. 


   Barksubstansen utgör den största delen av hårstrået och är uppbyggt av 85 % kreatin och resterande 15% är fetter, mineraler, vatten och melanin. Barksubstansen är den del som ger hårstrået styrka, elasticitet och även färg då den innehåller pigmentet melanin.

   Det innersta lagret, märgen, utgör stråets kärna och bidrar till struktur genom att det är uppbyggt av packade celler som bildar hålrum. Tjockare och längre hår har mer märg än ett tunnare, kort hår. 


   Odoo tillhandahåller en viktig plattform för vår projektledning.
                                                Saker är bättre organiserade och mer synliga med det

   Pälsen - ett tecken på välmående? 


   Pälsens kvalitet kommer också berätta en hel del för oss om hur hunden mår. En nedsatt pälskvalitet kan bland annat vara symptom på näringsbrist, parasitangrepp, bakterier, allergier, hormonrubbningar eller en negativ påverkan hos ett organ. Anledningarna kan vara många till nedsatt pälskvalitet och veterinär bör uppsökas vid behov. Pälsen kan också drabbas av externa angrepp såsom loppor och löss, dessa upptäcks ofta med blotta ögat och kan då behandlas.

   Hudens kvalitet är också en tydlig indikation på hundens mående och en frisk och stark hud är viktigt för en välmående hund. Huden är kroppens första barriär mot främmande organismer såsom bakterier och svamp. Är huden frisk är motståndskraften mot dessa främmande organismer större. Att dagligen titta på hundens hud är en god rutin då man tidigt kan upptäcka eventuella rodnader eller krustor. Om hunden kliar sig ovanligt mycket bör ohyra samt hudens status kontrolleras.

   Vad behöver huden och pälsen för att må bra?   

   Huden och pälsens kvalitet påverkas direkt av det hunden äter. Varje hårstrå har direkt kontakt med blodomloppet och påverkas därför direkt av fodrets näringsinnehåll, vilket innebär att vi kan påverka hundens pälskvalitet genom vad vi lägger i matskålen. Hud och päls behöver framförallt fyra byggstenar, protein, fett, vitaminer och mineraler.


   Protein

   Nybildningen av hudceller och kreatiniseringen som ger ny päls kräver protein. Det är kanske inte heller så konstigt då pälsen består främst av protein. Man brukar säga att huden och pälsen tillsammans använder ca 30 % av hundens dagliga proteinintag. Även energi är viktigt för att kroppen ska ha resurser att lägga på en frisk och välmående päls. Hundar som förses med ett för lågt näringsintag av energi eller protein kan drabbas av en torr och spröd päls, med hårstrå som lätt går sönder och klyvs. Huden blir fjällig, fet och man ser även en ökad överkänslighet och att huden blir mer mottaglig för infektioner.


   Odoo tillhandahåller en viktig plattform för vår projektledning.
                                                Saker är bättre organiserade och mer synliga med det

   Fett 

   De essentiella fettsyrorna spelar en avgörande roll för att hunden ska kunna upprätthålla en frisk hud. Essentiella fettsyror kan hunden inte tillverka själv utan de behöver den få i sig via fodret. Hit räknas både omega 3 och omega 6 som båda behövs för att upprätthålla den viktiga skyddande barriären som huden utgör men också för nybildningen av hudceller. Omega 3 stimulerar även immunförsvaret och besitter antiinflammatoriska egenskaper. Detta  gör att omega 3 rika oljor med fördel även kan ges till hundar med känslig mage. Brist av de essentiella fettsyrorna kan ge torr, tråkig päls, pälsavfall samt hudåkommor och utslag. Det finns även forskning som visar att de essentiella fettsyrorna kan ha välgörande effekt på hundar med hudproblem även om de egentligen inte lider av några direkta brister. Linfröolja är ett exempel på en bra källa till både omega-3 och omega-6. 


    


   Mineraler och vitaminer 

   Mineraler såsom koppar och zink påverkar pälsens pigment, och brist på dessa näringsämnen kan orsaka en skör päls med förändrad pigmentering. 

   Zink behövs bland annat för kroppens förmåga att omvandla fettsyror och är en avgörande komponent för ett fungerande immunförsvar. Zink ingår också i nybildningen av celler och är en nödvändig mineral för en frisk päls och hudkvalitet. 

   För hundar som normalt sett har en god pälskvalitet men blir påverkade av fällning och pälsbyte kan ett tillfälligt tillskott av B-vitamin hjälpa. B-vitamin hjälper kroppen med energi- och proteinomvandlingen vilket kan behövas under perioder av pälsbyte. Man kanske inte tror det men att byta päls är ett stort arbete för hundens kropp och det kräver både energi och protein. 

   Även vitamin A behövs för nybildningen av hudceller och för att bilda kreatin. Både brist och ett överskott kan påverka hunden negativt. Det kan ses genom att hunden får dålig pälskvalitet, tappar päls eller blir mer mottaglig för bakteriella infektioner. 

              To install this Web App in your iPhone/iPad press and then Add to Home Screen.