True

   Academy  /  Häst  /  Trikem reder ut  / Vad är MCT - olja? 

   Vad är MCT-olja?

   Olja är en utmärkt energikälla till en häst. Olja är skonsamt för magen och med ett högt energiinnehåll vilket gör att även en mindre mängd olja ger en stor effekt. 

   Men, det är skillnad på olja och olja!

   MCT - de finaste fettsyrorna

   Flera av er har kanske någon gång stött på begreppet MCT-olja. Vi på Trikem använder det när vi pratar om vår Energy Oil och Energy Booster. MCT-oljorna kan framställas från kokos- eller palmolja, i Trikem´s produkter förekommer endast MCT-oljor framtagna från kokosolja. 
   MCT-olja | Trikem booster

   Vad är MCT-oljor och hur skiljer de sig från andra oljor?  

   Oljor är uppbyggda av fettsyror som är kedjor av kol, väte och syre. Generellt delas fettsyrorna in i olika grupper beroende på deras fysiska egenskaper. Det kan vara beroende på deras mättnadsgrad, många har säkert stött på begreppen; mättade, enkelomättade och fleromättade. En annan typ av indelning är att man delar in fettsyrorna efter deras kedjelängd det vill säga hur många kolatomer de har en sin kedja. Det finns korta (2-4 kolatomer), medium (6-12), långa (14-18) och extra långa (20-24). Längden på fettsyran spelar stor roll när det kommer till hur den tas upp och hur den metaboliseras (görs om till användbar energi i kroppen). MCT är en förkortning för Medium Chain Triglycerides och är fettsyror av mediumlängd (6-12 kolatomer), som har speciellt fördelaktiga egenskaper. 

   Fetternas kolhydrat

   En vanlig foderolja, som består av långa fettkedjor, bryts ned i hästens tunntarm. För att kunna tas upp av kroppen måste de långa fettsyrorna först sönderdelas av bland annat galla. De sönderdelade fettsyrorna tas sedan upp av lymfvätskan för att transporteras till levern via blodet och omvandlas till energi. MCT-oljor däremot är mer vattenlösliga och tas upp tidigare än andra fettsyror då de, på grund av sin struktur, inte behöver galla för att sönderdelas och att tas upp i blodomloppet. Via blodet kan de fina fettsyrorna direkt föras till levern, där de snabbt och enkelt omvandlas till ketoner. Ketoner är ett fantastiskt bränsle för hjärna, hjärta, njurar och muskler, speciellt om man vill slippa de snabba kolhydraterna och svängningar i blodsockret.


   MCT-olja kan lättare än andra fettsyror ta sig in i cellerna då de inte är i behov av enzymer som annars krävs för att cellerna ska ta upp energi. Väl i cellen kan fettsyrorna användas av mitokondrierna (som är cellernas kraftverk, där energiproduktion sker) och omvandlas till användbar energi. Eftersom MCT-olja kan tas upp både snabbare och effektivare än andra oljor får hästen ett snabbt utbyte av energi. Det kan nästan jämföras med effekten man får av energi från kolhydrater men med fördelen att man slipper blodsockersvängningar. Kroppen får en extra boost av energi, utan att man behöver använda vare sig socker eller stärkelse.

    Energi och återhämtning

    MCT - olja är ett utmärkt tillskott att förse hästen med direkt efter ett hårt träningspass. Efter en hård ansträngning vill vi hjälpa hästen att återställa energibalansen för att optimera återhämtningen och på så sätt, få ut det mesta av träningen. Vi kan hjälpa hästen till snabbare återhämtning genom att snabbt fylla på energidepåer efter ett träningspass. Detta innebär i sin tur att hästen kommer kunna ta till sig träningen bättre, minska risken för skador och snabbare bli redo för nästa träningspass, oavsett träningsform. 


    MCT-olja för snabbare återhämtning | Trikem Academy

    När ska man använda MCT-olja? 

    MCT-oljor går att använda som en vanlig olja där effekten blir ett ökat energiintag på ett skonsamt vis. Den kan till exempel användas till en svårfödd häst som behöver komma upp i hull. MCT- olja kan också användas som energitillskott till hästar som man inte vill ge mer snabba kolhydrater i form av socker och stärkelse, men som behöver mer energi och uthållighet i arbetet. 


    Skillnaden mellan en vanlig foderolja och en MCT-olja är att MCT möjliggör en snabbare effekt från intag till att kroppen får energi och MCT-oljan agerar mer likt glukos som energikälla. Fördelen med en MCT-olja som energikälla  jämfört med en glukosbaserad energi är att MCT-oljan inte ger svängningar i blodsockret och energin hästen får upplevs som jämnare. Hästar som lätt får “mycket energi i huvudet” på en stärkelsebaserad energikälla upplevs inte så på en MCT-baserad energikälla.  

    Vill du ha tips på hur man bäst hjälper sin häst med återhämtning efter ett hårt arbetspass? Här delar den framgångsrike travtränaren Jerry Riordan med sig av sitt bästa knep   

     

     

    To install this Web App in your iPhone/iPad press and then Add to Home Screen.