Vad är skillnaden på olika magnesiumtillskott?
Magnesium är ett populärt tillskott och hyllorna i hästsportbutikerna svämmar över med olika sorters magnesiumtillskott. Men vad är egentligen skillnaden mellan magnesiumoxid, magnesiumsulfat och magnesium, och finns det verkligen tillskott som är 100% magnesium?
Det ska vi reda ut!
Hur tar hästen upp magnesium?
Magnesium tas upp i hästens tunntarm. Cirka 25% av hästens magnesiumupptag sker i den främre delen av tunntarmen (duodeum), 30-35 % av upptaget sker i den bakre delen av tunntarmen (jejunum och ileum). Bara 5–10 % av magnesiumet tas upp i hästens stora grovtarm (Hintz and Schryver 1972).
Tunntarmen tar upp magnesium på olika vis men det primära upptaget sker via
passivt upptag. Det vill säga att när magnesium har en hög koncentration i
tunntarmen (för att hästen fått magnesium tilldelat i sitt foder) så flyter magnesium
genom cellerna i tunntarmens vägg och ut till cellerna i kroppen där en lägre
magnesiumkoncentration finns.
Det andra är att magnesium löser sig i vätskan i tarmen och passerar ut med
vätskan via “portar” i tunntarmen och vidare ut till kroppens celler.
Vad är skillnaden på magnesium och magnesium?
Det finns idag väldigt lite forskning på hur hästar tar upp olika magnesiumtillskott, men det finns lite arbete gjort på råttor. Man har tittat på hur kroppen tar upp olika magnesiumkällor och om det egentligen finns någon skillnad i upptaget av organiskt och oorganiskt magnesium (Coudray et al. 2005). Coudray et al. 2005 jämförde upptaget av 10 olika magnesiumtillskott där fyra var organiska och sex var oorganiska. De fann att de två magnesiumbindningarna med högst upptag var organiska och på tredje och fjärde plats kom två oorganiska bindningar. Men det som blir intressant är ju inte bara hur stor andel av tillskottet som kroppen tar upp utan också hur mycket magnesium som faktiskt finns i tillskottet från start.
Coudray et al. 2005 fann att den organiska magnesiumglukonaten hade den absolut högsta tillgängligheten. Men molekylen Magnesium Gluconate innehåller bara 5,39 % magnesium. Tittar man däremot på den oorganiska Magnesiumoxid som kom på fjärde plats i tillgänglighet så innehåller Magnesiumoxid 60,3% magnesium. För att hästen ska få i sig 10 g Magnesium skulle du alltså behöva ge den antingen 186 g Magnesium Gluconate per dag eller 17 g Magnesiumoxid per dag.
Valet av magnesiumkälla spelar alltså roll.
Av de oorganiska magnesiumkällorna är det magnesiumklorid och magnesiumoxid
som har bäst upptag, sämst upptag hos häst har magnesiumsulfat eller epsomsalt
(Feed XL).
Hur mycket magnesium ska min häst äta?
S. D. Stöckle et al. 2019 tittade på hur mycket magnesium som är säkert att ge våra hästar och såg att friska hästar utan problem kan ligga på intag mellan 15-30 mg/kg kroppsvikt. Detta utan att andelen magnesium i urin eller avföring höjs avsevärt. För en 500 kg häst motsvarar det 7,5-15 g magnesium per dag. För högre dosering rekommenderas alltid rådgivning med veterinär.
Men att lägga alla äggen i en korg kanske inte heller är att föredra?
Trikems populära magnesiumtillskott är baserat på Magnesiumoxid och magnesiumfosfathydrat vilka båda två är magnesiumkällor med hög upptaglighet och biotillgänglighet. Genom att använda två olika magnesiumkällor breddar vi upptagningsförmågan i hästens tunntarm, genom att öka chansen för det lösliga upptaget likväl som det passiva upptaget.
Så nästa gång ni köper ett magnesiumtillskott, vänd på förpackningen och kolla vad
produkten egentligen innehåller!
To install this Web App in your iPhone/iPad press and then Add to Home Screen.