True

FAQ - Hund

FAQ / Hund

FAQ - Hund

Nedan har vi samlat frågor vanligt förekommande frågor kring hundar och deras välmående:

TRIKEMⓇ MaxRelax förser hunden med Tryptofan, Thiamin och Magnesium vilka alla krävs för att kroppen ska kunna bilda de kroppsegna ämnena serotonin och melatonin. Hundar som har låga nivåer av serotonin kan uppvisa ett oroligt, stressat och impulsivt beteende. Ett tillskott av tryptofan kan höja halten serotonin hos hunden och på så vis balansera dess temperament. 

Vi rekommenderar att man tillför TRIKEMⓇ MaxRelax till den dagliga dieten om man har en hund som uppvisar ett oroligt eller stressat beteende. Man kan även ge MaxRelax inför en förväntad situation som man vet kan orsaka hunden oro såsom miljöombyte, fyrverkerier, resa och tävling.

Det är alltid bra att börja med att försöka reda ut vad hunden reagerar på och i största möjliga mån undvika detta i kosten. Exempelvis kan vissa hundar reagera på olika typer av proteinkällor. Vissa hundar är dock känsligare än andra och kan behöva understödjas med prebiotika och tillskott som verkar för att skydda magsäcken. TRIKEMⓇ MaxDigestive har en sammansättning av prebiotisk jästkultur, lecitin och inulin som tillsammans verkar för en stabil mag- och tarmflora.

Ledtillskott börjar man generellt ge när man känner att hunden behöver extra stöd för lederna, vilket kan vara fallet för hundar som t ex tränar hårt, är lite äldre eller som upplevs stela. 

Man bör alltid vara uppmärksam när man märker en förändring hos sin hund.
Börjar den få svårare att hoppa upp i t ex bilen?
Ser den stel ut den första biten på promenaden?
Ja, då kan det vara dags att börja ge ledpreparat. 


För individuell rådgivning om vilket ledtillskott som är bäst lämpat för din hund, vänligen kontakta oss.

Övervikt hos våra sällskapsdjur har blivit ett allt vanligare problem, som medför många hälsorisker. För att hunden ska gå ner i vikt krävs negativ energibalans, dvs den behöver göra av med mer energi än vad den får i sig. Detta kan man göra antingen genom att öka motionen eller genom att minska på energiintaget, dvs vad den får i sig via maten. Det bästa är dock om det går att kombinera de bägge. Hundens energiintag ligger helt i hundägarens händer och för att det ska ske en förändring behöver man se över sitt eget beteende. Det första steget är att sluta ge hunden mat eller godsaker mellan måltiderna. Det kan vara svårt att motstå men man måste tänka på att det är för hundens bästa. Vill man ha med sig någon belöning ut på promenaderna är morötter i mindre bitar ett bra alternativ som uppskattas av de flesta hundar. Det finns även många olika lightfoder ute på marknaden som lämpar sig väl om man vill minska hundens energiintag. När det kommer till motionen är det en god idé att börja med att öka längden på promenaderna. Vill du springa med din hund kan det vara en god idé att låta den gå ner till en mer normal vikt innan du tar med den ut i löparspåret. Det krävs inte så många kilon för att hundens leder ska belastas fel och därför bör man öka motionen successivt.

Är din hund konstant dålig i magen bör man se över det foder den äter, kanske är den känslig mot någon av råvarorna? Vissa hundar är känsliga mot spannmål andra mot en viss proteinkälla och ibland är det inte råvaran i sig utan mängden av den. Om din hund generellt mår bra i magen, men emellanåt drabbas av diarre eller lös avföring rekommenderar vi att man tillför hunden pre- eller probiotika. Prebiotika är näring till hundens tarmflora och består av olika sorters kolhydrater som har välgörande effekt på tarmkanalens mikroorganismer. TRIKEMⓇ MaxDigestive innehåller prebiotika och verkar för att stabilisera tarmfloran. Probiotika är levande mikroorganismer som återställer den naturliga balansen i hundens tarm. TRIKEMⓇ MaxProbact innehåller både pro- och prebiotika, vilka verkar för att snabbt återställa balansen i tarmens mikroflora. Se till att hunden alltid har tillgång till friskt vatten då hundar med diarré har en ökad risk att drabbas av vätskebrist. Man kan ge hunden vätskeersättning, men man bör alltid rådfråga sin veterinär innan då hunden inte förlorar salt i samma utsträckning som andra djur.

Vi rekommenderar att man använder ett shampoo avsett för hund. Många av de hårprodukter som är avsedda för human, innehåller parfymer och ämnen som inte är lämpliga för hundens päls och hud och därför riskerar att irritera och torka ut hundens hud. Pälsen ska skydda hunden mot bla väta och kyla. Därför är det viktigt att återfukta pulsen med conditioner efter schamponering. Tänk även på att torka hunden helt torr, för att undvika att den blir nerkyld eller drabbas av tex vattensvans. 

Hos TRIKEM kan du, förutom WorkingDog-shampoo och conditioner, även hitta Aloe Vera-shampoo och conditioner och Vitamin-shampoo.

Tanken bakom TRIKEMⓇ EnergyBooster är att den ska användas till den presterande hunden. EnergyBooster består av MCT och CLA oljor. MCT-oljorna är komponerade i en sådan molekylform som gör att den lättare tas upp i kroppen och förser musklerna med lättillgänglig energi. CLA är en fettsyra som kan öka förbränningen av kroppens fettreserver för att på så vis snabbt frigöra energi som hunden kan använda.TRIKEMⓇ EnergyBooster kan användas av hunden som behöver extra stöd i form av energi vid fysisk aktivitet t ex lämpar den sig väl till jakthunden, slädhunden eller agilityhunden.

Artros är en ledskada, som tar sig uttryck i stela leder och ibland hälta. Artros uppkommer efter att det skett en förslitning av brosket i leden. Brosket som i normala fall är glatt och jämnt blir istället ojämnt, matt och en inflammation uppstår. Detta kommer stimulera en läkningsprocessen som bl a leder till att det sker en benpålagring på ledens kant. Pålagringen av ben hämmar ledens rörlighet och det är därför hunden ofta upplevs stel.

Artros är vanligare hos den äldre hunden, men kan även uppkomma hos den yngre hunden som utsatts för hård träningsbelastning.  

Även om stelhet är ett av de vanligaste tecknen på artros är det även viktigt att tänka på att många hundar som är drabbade inte visar några symptom i tidiga stadier. 

Artros är inte ett tillstånd som kan botas och utan åtgärder kommer den förvärras över tid. För att understödja hundens och bromsa utvecklingen av artros eller begynnande ledstelhet,  kan man som hundägare förse hunden med med tillskott som kan gynna leden. TRIKEMⓇ MaxGlucosamin+, innehåller glukosamin som ingår i uppbyggnaden och nybildandet av ledbrosk. TRIKEMⓇ MaxGLM+ innehåller rent extrakt av grönläppad mussla med näringsämnen för bla brosk och ledvätska. Trikem har även tagit fram Hyaluron365 som är ett mer heltäckande ledtillskott som förutom Glukosamin innehåller Chondroitinsulfat, MSM och Hyaluronsyra. Alla som verkar för gynna hundens ledfunktion.

Det beror på hur stor hunden är, om den är i övervikt eller undervikt, hur mycket energi den gör av med varje dag samt hur mycket energi fodret innehåller. På färdigfoder finns det ofta riktlinjer och rekommendationer om mängden för just det fodret. 


För att räkna ut din hunds dagliga energibehov finns det två formler man kan använda sig av: 


För vuxna inaktiva hundar / hundar under normal aktivitet:

Omsättbar energi = 95 x (hundens vikt i kg) 0,75     

Exempel 1:
En hund som väger 22 kg och går på fyra promenader om dagen men för övrigt är mest inomhus. 

95 x (22) 0,75 =  965 kcal per dag 


För vuxna aktiva hundar:

Omsättbar energi = 130 x (hundens vikt i kg) 0,75  

Exempel 2:
En vuxen jakthund under högsäsong:

130 x (22) 0,75 =  1320 kcal per dag 


Om du har ett foder som innehåller 1450 kJ/100g får man börja med att räkna om det till samma enhet som hundens energibehov. 

1 kcal = 4,1868 kJ 

1450/4,1868 = 346 kJ/100 g 


Om vi tar hunden i exempel 1 kommer den behöva äta (965/346) x 100 g = 280 g per dag (av just det här fodret).


Om vi jämför med hunden i exempel 2 kommer den behöva äta (1320/346) x 100 g = 382 g per dag (av just det här fodret).

Det beror lite på vilken typ av sår hunden ådragit sig. Är det ett sår som uppkommit från t ex eksem eller klåda rekommenderar vi att man tvättar hunden med TRIKEMⓇ Chlorhexidine shampoo som verkar rengörande och desinficerande. Torka hunden ordentligt efter tvätt. Om det däremot är ett riv, sticksår eller tassår är det bästa att tvätta med TRIKEMⓇ Koksalt. Detta kan sedan följas upp med TRIKEMⓇ Klorhexidin Spray för att desinficera utan att behöva blöta ner hunden. För att skydda såret ytterligare kan man med fördel smörja såret med TRIKEM Hästsalva eller TRIKEM Tassalva. Vid större och djupare sårskador bör alltid veterinär kontaktas.

Hälta kan bero på många olika faktorer. Om hältan kommer akut efter en promenad kan det t ex bero på att hundens sträckt sig, överansträngning eller att den kanske har fått en spricka i trampdynan. Sprickor eller sår på trampdynorna kan avhjälpas genom att först rengöra med TRIKEM Koksalt och sen smörja in trampdynorna med TRIKEM Tassalva. Om hunden sträckt sig eller överansträngt sig kan det vara en god idé att inledningsvis låta hunden ta det lite lugnt ett par dagar. Kontakta alltid din veterinär om du känner dig osäker. För att understödja muskulära överansträngningar rekommenderar vi att man masserar in Radital Liniment på det utsatta området.

Att äta gräs är ett normalt hundbeteende och det kan finnas olika anledningar till varför hunden äter gräs. Det verkar som att vissa hundar äter det för att de tycker det smakar gott och det finns hundarna som äter gräs och sen kräks upp det. Då handlar gräsätandet troligen om att hunden istället försöker lindra magbesvär. Magbesvären kan komma från foderbyten, känslighet mot foder, att hunden ätit något olämpligt, men det kan även röra sig om allvarligare sjukdomar. Det är inte normalt att hunden kräks regelbundet, utan vid bestående problem bör veterinär alltid kontaktas.

Grönläppad mussla innehåller glykosaminoglykaner, omega -3 fettsyror, aminosyror, vitaminer och mineraler, som alla kan bidra till en bättre ledhälsa. Glykosaminoglykaner har visat sig kunna ha en smärtlindrande och antiinflammatorisk effekt samt kunna bidra till nybildandet av broskvävnad. Det är möjligt att dessa näringsämnen arbetar samverkande och på så vis kan understödja nybildningen av brosk i den skadade leden och synovialvätska.

Hittar du inte svar på din fråga?

Vänligen kontakta oss så hjälper vi till.

To install this Web App in your iPhone/iPad press and then Add to Home Screen.