Academy / Häst / Mage och Tarm / Prebiotika och probiotika
Prebiotika och probiotika
I hästens mag- och tarmsystem finns miljontals mikroorganismer som hästen är beroende av för att kunna utvinna näring från sitt foder. Mikrofloran, kan beskrivas som ett ekosystem, vilka arter och i vilken mängd de finns styrs bland annat av vilket foder hästen äter, hur mikroorganismerna påverkar varandra och hästens individuella skillnader. Mikrofloran är mycket känslig för förändring, som till exempel ett foderbyte. Om mikrofloran störs riskerar hästens hälsa att påverkas negativt och risken för att hästen drabbas av till exempel kolik, diarré och viktförlust, ökar kraftigt.
För att mikroorganismerna ska må bra, arbeta effektivt och kunna föröka sig är de beroende av rätt sorts näring och en gynnsam miljö. En god mikroflora hjälper inte bara till med näringsnyttjandet utan håller även ner antalet patogena (sjukdomsbärande) mikroorganismer som kan förekomma i hästens mag- och tarmkanal.
Prebiotika
För att stötta mikroorganismerna med rätt näring kan vi ge hästarna tillskott av prebiotika. Prebiotika är i grund och botten fibrer och naturliga sockerarter som är nödvändiga för mikroorganismernas överlevnad. Tanken med prebiotika är att den ska passera magsäck och tunntarm intakt för att nå grovtarmen där mikroorganismerna kan nyttja prebiotikan som näringskälla.
Exempel på prebiotiska beståndsdelar för hästen är kortkedjade oligosackarider, mannan oligosackarider och inulin.
Kortkedjade oligosackarider och mannan oligosackarider är sockerarter, eller kolhydrater, som enzymerna i hästens mage och tunntarm inte kan spjälka. Inulin är en prebiotisk fiber som också tar sig intakt till grovtarmen där den spjälkas av mikroorganismerna och blir till näring.
Friska, välmående hästar som äter en stor andel fiberrikt grovfoder varje dag brukar inte behöva ett prebiotiskt tillskott. De långa, svårsmälta fibrerna i hästens grovfoder kommer att brytas ned och fermenteras i grovtarmen där de fungerar som en naturlig prebiotika för hästen. Tillskott av prebiotika är bra att ge när man märker att fibrerna i den dagliga foderstaten inte räcker till för att hålla hästens mikroflora välmående. Det kan till exempel röra sig om en häst med lös, sur eller ojämn avföring, återkommande kolik eller en häst som har svårt att hålla hullet.
Probiotika
Probiotika är levande mikrorganismer som när de ges i tillräcklig mängd har en gynnsam hälsoeffekt. Probiotika kan utgöras av till exempel bakterier eller levande jäst. Syftet med probiotika är att stimulera de goda bakteriepopulationerna i hästens mag- och tarmsystem för att på så sätt återskapa en balans i mikrofloran. Probiotika av jäst har visats kunna ge förbättrat foderutnyttjande samt ge ett visst skydd mot tarmstörningar, vilket sammantaget ger en mer välmående häst.
Den levande jäst som används primärt till häst är Saccharomyces cerevisiae som har förmågan att ta sig genom magsäck och tunntarm och nå grovtarmen. I grovtarmen kan jästen etablera sig och antalet goda jästsvampar kommer öka. De goda jästsvamparna tillhör de mikroorganismer som bryter ned fibrer och skapar en bra miljö i tarmen, detta medför även att hästens egna goda mikroflora kommer få rätt förutsättningar föröka sig i större skala. På så vis bidrar probiotika till ökat foderutnyttjande och ett väl fungerande mag- och tarmsystem.
När ska man ge prebiotika eller probiotika?
Hästar som har problem att hålla hullet, har återkommande kolik, medicinerats, genomgått foderbyte eller har oregelbunden avföring kan dra nytta av ett pre- eller probiotiska tillskott. Likaså kan hästar som regelbundet utsätts för stress, så som resa, träning, tävling, miljöombyten mm dra nytt av ett tillskott.
Det kan tyckas långsökt att stress ska påverka tarmens mikroflora så kraftigt, men vid stress sker en rad hormonutsöndringar som kan störa ut kommunikation mellan tarmens mikroorganismer. Forskning har visat att det vid längre transporter kan ske en signifikant förändring i hästens mikroflora och hur många av våra hästar reser inte sådana sträckor?
Vill du läsa mer om stress?
Föl och unghästar
Gällande föl och unghästar bör pre- och probiotika ges med försiktighet. Kontakta alltid ansvarig distributör innan tillskott fördelas till föl och unghäst. Viss probiotika kan ha negativa effekter på föl.
To install this Web App in your iPhone/iPad press and then Add to Home Screen.