True

Academy Häst  Utfodring / Hästens behov av vatten

Vatten

 Hästen är ett stort djur som kräver mycket vatten för att fungera och må bra. För att täcka sitt underhållsbehov dricker hästen cirka 5 l vatten per 100 kg kroppsvikt och dygn.  Vid fysisk ansträngning och när väderförhållandena är varma förlorar hästen stora mängder vätska genom svett vilket gör att behovet av vatten ökar till cirka 15 l vatten per 100 kg kroppsvikt och dygn. För en häst som väger 500 kg innebär det ett dagligt vattenintag på hela 75 liter per dygn!


Varför är det viktigt att hästen dricker tillräckligt?  

Att hästen får i sig tillräckligt med vatten är viktigt för att alla kroppens funktioner ska fungera som de ska. Vid för litet vattenintag ökar risken
att hästen drabbas av t.ex. förstoppningskolik. Den kan även bli trött, hängig och underprestera på träning och tävling.


En häst dricker bäst ur vattenhink

Det man bör tänka på är att hästen dricker bäst ur vattenhink och majoriteten av hästar föredrar även vattenhink framför t.ex. vattenkopp. Om man väljer att använda sig av en vattenkopp är det viktigt att vattenkoppen har rätt tryck, en bra riktlinje är 8 l/min.  

Förutom att hästarna dricker bättre ur en hink så medför det även att man kan hålla koll på hur mycket hästen dricker. Skulle det var så att att hästen plötsligt börjar dricka mindre kan det vara ett tecken på att hästen inte mår bra. 


Tips för att få hästen att dricka mer:

Smaksätt vattnet
Mash eller äpplebitar uppskattas av många hästar 

Ljummet vatten
Vissa hästar föredrar uppvärmt vatten, framförallt vintertid

Byt hink
Hästar föredrar att dricka ur ljusa hinkar

Hur mycket vatten ska en häst dricka? | Trikem Academy

Hur får jag min häst att dricka tillräckligt?

Att hästen dricker dåligt kan ha många grundorsaker. Dels brukar man prata om att vissa hästar har en sämre törstmekanism, det vill säga signalen “jag är törstig” är inte lika tydlig som hos andra hästar.

Det kan även bero på rent psykologiska orsaker, hästen kanske är på en främmande plats (t.ex. tävling) där den inte känner sig trygg att dricka. Har man flera hästar i stallet som inte dricker tillräckligt kan det vara vattnet som är boven i dramat. Det kanske smakar på ett speciellt sätt, tar man vatten från egen brunn kan det vara en god idé att se över vattenkvalitén.

            To install this Web App in your iPhone/iPad press and then Add to Home Screen.