Academy / Hund / Näringsbehov / Hundens vätskebehov
Hundens vätskebehov
Vatten är något av det mest grundläggande vi har, inget vatten inget liv! En hund kan överleva i två veckor utan mat men klarar max tre dagar utan vatten.
Normalt vätskebehov hos hundar är 50 – 60 ml vatten per kilo kroppsvikt och dygn. Det innebär att en hund som väger 30 kg ska dricka ungefär 1,5 liter under ett dygn. Hundens vätskebehov beror på väder, temperatur, aktivitetsnivå och livsstadier.
Uttorkning hos hund
Vid kräkning och/eller diarré förlorar hundar precis som människor vätska och elektrolyter. Det är därför viktigt att ge hunden tillräcklig mängd vätska och gärna med extra tillskott av elektrolyter. Det finns även andra sjukdomstillstånd som påverkar din hunds förmåga att reglera sitt vätskebehov så som feber, njursjukdom, vissa former av cancer och vid ämnesomsättningsrubbningar.
Hundar som arbetar, är dräktiga eller ger di har ett ökat vätskebehov. Under hårt arbete kan vätskebehovet öka med upp till 4 gånger. Stress ökar hundens vätskeförluster, via ökad andning och av att flåsa. Det är även många hundar som blir lösa i magen av stress, vilket också bidrar också till vätske- och elektrolytförluster. Kom ihåg att även kyla ger ett ökat vätskebehov eftersom kroppen får jobba hårdare bara för att hålla värmen.
Redan vid 1–2% vätskeförlust försämras din hunds arbetsförmåga och vid 4–5 procent sänks kapaciteten med upp till 30 procent. Korrekt vätskebalans är det som betyder mest för uthållighet och prestationsförmåga, även hundens luktsinne försämras av vätskeförlust.
Hur påverkar vätskeförlust din hund?
Hunden svettas inte på det sätt som till exempel en människa gör. Hundar reglerar kroppstemperaturen främst genom ökad andningsfrekvens och ökad salivering.
Vätskebrist påverkar cellernas förmåga att reglera enzymer, elektrolyter, mineraler och salter. Näringsämnen som har viktiga funktioner i kroppen som att transportera syre och näringsämnen till cellerna samt underlätta muskel och nervfunktioner. Även en liten förändring kan öka risken för muskelnedbrytning, kramper och kollaps. Vätskebrist kan även innebära att kroppen försuras vilket kan leda till att organ och vävnad skadas.
Vilka är symptomen på att hunden är uttorkad?
Om du misstänker att din hund är uttorkad kan du göra en lättare undersökning:
-
Tag ett lätt tag om hundens nackskinn och lyft uppåt. Om huden inte direkt faller på plats kan det vara ett tecken på uttorkning.
-
Lyft på hundens läpp, slemhinnan i munnen ska vara fuktig och rosa. Är slemhinnan torr och klibbig kan det vara ett tecken på uttorkning. Du kan även testa att trycka på ett par sekunder på slemhinnan, när du släpper ska slemhinnan snabbt (1-2 sekunder) återgå till rosa, gör den inte det kan även detta vara ett tecken på uttorkning.
Det är bra att göra samma undersökningar på din hund när den mår bra, lär känna din hund så känns det tryggare när det verkligen gäller.
Är din hund allmänpåverkad eller känner du dig osäker?
Om din hund inte är sig själv så bör du kontakta veterinär för rådgivning och eventuell vård, vid kraftigt nedsatt allmäntillstånd är ofta vätskebristen så pass allvarlig att den är svår att åtgärda utan medicinsk hjälp – kontakta veterinär omedelbart.
Hur man förebygger uttorkning hos hund
Fri tillgång till vatten räcker ofta långt, men det finns tillfällen som fri tillgång inte är möjligt eller ens bra för hunden. Om hunden inte kan eller vill dricka tillräckligt med vatten för att täcka sitt behov kan vätskeersättning vara ett lämpligt alternativ.
Vid fysisk ansträngning, som vid jakt eller dragtävling, töms magsäcken inte lika ofta och upptaget av vatten fördröjs. Istället för att låta hunden kasta i sig stora mängder vatten efter den typen av aktivitet, erbjud små mängder vatten vid flera tillfällen antingen efter eller om det är möjligt under aktiviteten. På så vis får hunden chans att tillgodogöra sig vätskan. Stora mängder vatten före eller direkt efter arbete ökar risken för magomvridning, som är ett akut livshotande tillstånd.
Vätskeersättning bör innehålla de viktigaste elektrolyterna i form av natrium, kalium, kalcium, magnesium och zink. Många innehåller även dextros, som kan ge hunden en snabb energikick och fylla på energidepåerna i cellerna. Dextros upplevs av hunden som smakligt vilket ökar lusten att dricka.
Kalium får din hund i regel i sig via fodret, men vid uttorkning kan brist uppstå. Kalium är livsviktigt och reglerar trycket mellan insida och utsidan av cellerna. Kalium är också viktig i energimetabolismen och hjärtats muskelfunktion vilket gör att en brist kan påverka hundens prestation och ork.
Magnesium är en roll i mer än trehundra olika enzymreaktioner i kroppen och behövs för produktionen av protein, omsättning av kalcium samt normal muskel och nervfunktion. Magnesiumbrist kan ge muskelkramper och i allvarliga fall ge hjärtpåverkan.
Genom att erbjuda din hund vätskeersättning med tillsatta näringsämnen kan du minska riskerna som dehydrering innebär och öka din hunds förutsättning för en snabbare återhämtning efter fysisk och mental ansträngning eller sjukdom.
To install this Web App in your iPhone/iPad press and then Add to Home Screen.