True

   Musklernas behov av protein


   Protein är musklernas byggstenar, men hur fungerar det egentligen och spelar det nån roll vilken typ av protein min häst äter? 


   Aminosyror

   Protein är uppbyggt av långa kedjor av aminosyror som fungerar som musklernas byggstenar, aminosyror kan vara essentiella eller icke essentiella. Det finns 21 olika aminosyror och hästen kan själv omvandla energi och kväve till en del aminosyror den behöver. Det finns dock en grupp av aminosyror som är nödvändiga för hästen men som den inte själv kan tillverka, utan måste få i sig via fodret, dessa kallas essentiella aminosyror. I hästens kropp bryts proteinet den får i sig via fodret ner till aminosyror, för att sen byggas ihop igen till nya kombinationer av proteiner för att möta hästens behov. Om en viss aminosyra fattas kan inte alla proteinkedjor byggas färdigt, samtidigt som övriga aminosyror i kedjan inte kan användas till annat utan blir ett oanvändbart överskott i hästens kropp. Hästen behöver alltså inte bara få i sig tillräckligt med protein utan den behöver även få sig högvärdigt protein av rätt sort. 


   När vi säger att vi vill att hästen ska bygga muskler vill vi egentligen att hästen ska öka sin uppbyggnad av just kombinationen muskelprotein för att musklerna ska kunna bli större och hästen starkare. När en muskel tränas signalerar den till de funktionerna i kroppen som bygger upp proteiner att det behövs just muskelprotein. I samband med träning bör man alltså optimera hästens proteinintag för att maximera muskeltillväxten. 

   Proteinintag för att maximera muskeltillväxten | Trikem Academy

   Var får hästen protein från?

   Hästens främsta källa till protein är grovfodret. Proteinhalten i olika grovfoder kan variera mycket och därför bör grovfodret alltid analyseras för att fastställa om mängden protein täcker hästens behov. Om grovfodret har ett lågt proteinvärde och inte innehåller tillräckligt med protein för att möta hästens behov, kan foderstaten behöva kompletteras med ett proteinrikt fodertillskott. 

   Vad händer om hästen inte får i sig tillräckligt med protein? 

   Ett underskott av protein kan bland annat hämma tillväxten hos den unga hästen, orsaka viktnedgång, leda till missfall hos dräktiga ston, minska mjölkproduktion hos digivande ston eller leda till förlust av muskelmassa. Proteinbrist kan även påverka hästens aptit negativt samt ge en försämrad hår och hovtillväxt

    Energi för muskeluppbyggnad? 

    Mängden energi (MJ) spelar också en viktig roll i muskeluppbyggnaden. Ett underskott av energi kan sänka muskelproteinsyntesen, det vill säga uppbyggnaden av nya protein i hästens kropp, medans ett överskott ökar den. Behöver din häst ett extra energitillskott är olja ett bra och skonsamt alternativ. Det är finns en stor skillnad mellan olika oljor och man bör välja en olja beroende på syfte och det behov ens häst har. Linfröolja eller en olja som innehåller MCT-oljor är två bra alternativt. 


    Men pass upp! Det gäller att vara ärlig mot sig själv. Tränar hästen så hårt så att den behöver ett extra tillskott av energi eller kommer den lägga på sig fett istället för muskler? Det här med att optimera sin foderstat kan vara ganska förvirrande och ibland kan man även behöva en objektiv person som tittar på hästen och dess förutsättningar. Tveka då inte att ta hjälp, det är inte ett nederlag utan något av det bästa du kan göra för dig och din häst. Tänk på hästen som en elitidrottare, de har inte själva ansvar för sin kost utan tar hjälp av dietister för att ge sig själv de bästa förutsättningarna för att kunna träna, må bra och prestera på topp.


    Mer läsning om träning för muskeluppbyggnad: 

    Läs mer

     

              To install this Web App in your iPhone/iPad press and then Add to Home Screen.