True
Odoo • Bild och text

 

   Academy Häst  Temperament / Energisprutor 

   Energisprutor till häst

   En av de absolut vanligaste frågorna vi får är “Har ni en spruta man kan ge hästen direkt i munnen för extra energi?”. 


   Vi svarar alltid "Nej, det har vi inte men vår Energy Booster tillsammans med lite extra BCAA kommer ge dig ett mycket bättre resultat inför start”


   Först vill vi vara tydliga och säga att vi löser inte en undermåligt tränad häst med en energispruta. Utan en god grundträning kommer du inte komma runt din hopp- eller terrängbana, eller ditt dressyrprogram med önskat resultat.

   Jämförelse av färdiga energisprutor med Trikems Energy Booster och BCAA

   Vi har tittat på de fyra vanligaste, färdiga sprutorna som finns på marknaden idag, och vad de egentligen innehåller. 


   Vi har nedan jämfört både innehållet och tillsatserna i produkten. Innehållet berättar för oss vad produkten är baserad på och vad som bär de mer aktiva och nyttiggörande tillsatserna. Tillsatserna är vad som är intressant för hästens energi och prestation, vilka tillsatser, hur de påverkar kroppen och framförallt i vilken mängd de förekommer i tillskottet. Vi har nedan räknat om innehållet per kg och per giva/dos för att kunna jämföra olika produkter.  

   Hur jämför vi dessa olika tillskott, med olika ingredienser?

   Först måste vi förstå vad de olika ingredienserna gör för vår häst. 


   Aminosyrorna L-Lysin, L-isoleucine, L- valin, Arginin, Fenylalanin och DL-metionin förser hästens muskler med näring. Dessa aminosyror är redan nedbrutna och kroppen tar snabbt och effektivt upp dem, de nyttjas med andra ord omedelbart. Bara några timmar efter att hästen fått i sig dem finns de laddade i hästen muskler för att hästen ska orka hela vägen i mål och slippa ha det tråkiga petet på sista hindret. 


   B-vitamin hjälper energi och protein omvandlingen samt stöttar kroppens tillverkning av röda blodkroppar. 


   Xantangummi, kaliumsorbat och natriumbensoat är främst bindningsmedel och konserveringsmedel, sockerbaserade.  


   E-vitamin är en kraftfull antioxidant och stöttar hästens muskler, framförallt under återhämtningen. 


   MCT-olja är en medellång fettsyra som hästen enkelt lagrar in i muskelcellerna och som sedan används som energi. 


   Jämförelsen

   Energispruta från märke 1 innehåller tillsatta aminosyror och B-vitamin. Denna produkt är alltså riktad på att hjälpa hästens muskler med mer styrka och uthållighet. Dock är det en relativt låg dos av de värdefulla aminosyrorna, 10 000 mg/ kg eller 600 mg/ spruta vardera. Basen i produkten är dextros (socker) och salter. 


   Energispruta från märke 2 innehåller också aminosyror men en annan uppsättning av dem, dock i högre halt än märke 1. Av de tre aminosyrorna som förekommer är innehållet 110-133 g/ kg och 3,3-4 g/ dos. Basen i produkten är vatten och majsstärkelse. Även denna produkt riktar sig åt att ge näring och ork till musklerna. 


   Energispruta från märke 3 marknadsför sig för att balansera hästens glukosnivåer, och innehåller olika sockerbaserade medel, disackarider som ska stabilisera blodsockret. Basen i produkten är isomaltos och socker. 


   Energisprutan från märke 4 är baserat på B-vitaminer och innehåller ett par aminosyror tillsammans med vitamin E. Denna produkt ämnas alltså också åt att förse musklerna med näring och kraft. Basen i produkten är glycerin, salter och glukos (socker). 


   Trikems Energy Booster och BCAA

   Väljer man däremot att ge en kombination av Trikems Energy Booster och BCAA får man:


   1. En ren MCT olja från kokos men en god fördelning av C8/ C10  (29,6 och 17,9 g/ 50 ml giva). MCT oljan har en kortare oljekedja vars energi lagras in i hästens muskelceller och finns redo och tillgänglig när hästen behöver det.  


   2. BCAA ger din häst en hög andel av de essentiella och redan nedbrutna aminosyrorna, 11 g lysin, 5,5 g L-isoleucine och L- valin per giva. BCAA är baserat i lecitin, som är en phospholipid med en positiv påverkan på magens slemhinna likväl som hästens nervsystem. 


   Kombinationen av Energy Booster och BCAA ger dig som hästägare mycket värde för pengarna. Kombinationen förser din häst med både energi och extra näring till musklerna, så att din häst kan prestera på topp varje gång.  Kombinationen kan användas inför en endagstävling men också under ett meeting eller tredagars tävling där hästen förväntas prestera flera dagar i rad. Du behöver inte oroa dig för att MCT-oljan ska sätta sig “i huvudet” på hästen, MCT-olja, precis som alla oljor, ger energi till kroppen, den adderar inte stress till hästens huvud.  Vill du läsa mer om MCT olja kan du göra det här: https://trikem.se/academy/trikemrederut/mct-olja.


   Enkel utfodring

   Energy Booster och BCAA ges med fördel tillsammans med mash eller kraftfoder 2-4 timmar innan start. 

   Vill du, kan du också ge blandningen i en återanvändningsbar spruta och ge i hästens mun.


   Prisvärt

   Priset på dessa engångssprutor är relativt högt. Mycket för att sprutan i sig innehåller mycket plast och olika komponenter som är dyra i tillverkning, och drar upp priset på produkten. 

   Priset på de jämförda sprutorna varierar mellan 123-189 kr per spruta/dos. Kostnaden för en giva BCAA + Energy Booster landar på 51 kr. Inte för att innehållet är sämre, tvärtom som vi sett ovan, utan för att ni slipper betala för en dyr engångsförpackning. 


   Genom att göra er egna blandning håller ni dels nere priset, men ni minskar också er miljöpåverkan genom att minska plastanvändningen. Och framförallt betalar ni inte dyra pengar för en plastspruta varje gång din häst behöver en extra energikick. Men framförallt får ni mer näring och mindre utfyllnad i er häst.


   Sammanfattning

   Att energisprutor till häst är populärt råder det ingen tvivel om. Vi hoppas däremot att genom att bidra med att sprida kunskap om vad dessa sprutor innehåller samt lyfta medvetenheten om påverkan som förpackningsvalet har, att vi kan hjälpa er till bättre beslut. Bättre för er häst, er plånbok och för miljön!

              Boka en föreläsning idag!

              Ett av Trikem Academys huvudsyften är att sprida kunskap.  Vi tror att man blir en bättre djurägare med mer kunskap. 

              Är din klubb, förening, skola eller stallgäng intresserade 
              av en föreläsning? Tveka inte att höra av er! 

              To install this Web App in your iPhone/iPad press and then Add to Home Screen.