True

Academy  Häst  Utfodring  / Vitaminer

Vitaminers funktion i kroppen 

Vitaminer delas in i två grupper, vattenlösliga och fettlösliga. De fettlösliga vitaminerna kan vi lagra i kroppen och nyttjas vid om det finns ett underskott av vitaminer i foderstaten. Eftersom de kan lagras i kroppen kan fettlösliga vitaminer överdoseras, vilket kan ha toxiska effekter på kroppen.  De vattenlösliga vitaminerna lagras inte i kroppen utan de måste hästarna få i sig via fodret. Ett överskott av vattenlösliga vitaminer är generellt ofarligt för hästen och ett eventuellt överskott kommer brytas ned och kissas ut.

Fettlösliga vitaminer 

Vad är vitaminernas funktion för häst? | Trikem Academy

A-vitamin 

Vitamin A (Retinol) är bland annat viktigt för celldelningen och har en positiv effekt på slemhinnornas skyddande funktion, immunförsvaret, mörkerseendet och skelettutveckling hos föl. Betakaroten, som finns i grönt gräs och morötter är ett förstadium (provitamin) till vitamin A. Det betyder att hästar som äter gräs kan, vid behov, bilda A-vitamin med hjälp av betakaroten. Vitamin A i form av Retinol är fettlösligt och kan vara skadligt om man överdoserar, däremot så är ett överskott av betakaroten ofarligt för häst. Brist på A-vitamin kan leda till försämrat mörkerseende, förtjockad hornhinna, nedsatt immunförsvar och nedsatt fertilitet. 

D-vitamin 

D-vitamin bildas i kroppsfett när kroppen utsätts för solljus, hästen får även i sig en del D-vitamin via grovfodret, särskilt om det är soltorkat hö. D-vitamin är nödvändigt för att tarmen ska absorbera kalcium och fosfor. Brister av D-vitamin påverkar därför vårt skelett och är extra viktigt för växande unghästar för att undvika skelettdeformering.

K-vitamin 

K-vitamin är avgörande för blodets koagulering, det vill säga blodets förmåga att levra sig. Hästen får i sig K-vitamin genom färskt bete och grovfoder, likväl som att mikroberna i hästens grovtarm bildar K-vitamin. Brist är väldigt ovanligt. 

E-vitamin 

E-vitamin agerar som en antioxidant i kroppen och är viktigt för bland annat muskulaturen, nervsystemet, fertiliteten och immunförsvaret. En brist av E-vitamin kan resultera i muskelskador, liknande de hästen får vid en selenbrist. E-vitamin finns i vallfoder och grönt gräs. 

E-vitamin är ett vanligt tillskott för hästar som tränar och tävlar regelbundet. Muskler som ansträngs hårt löper ökad risk att drabbas av oxidativ stress, något som skadar muskelcellerna. Tillskott av E-vitamin kan skydda kroppen och muskulaturen mot oxidativ stress genom att skydda de omättade fettsyror från att oxidera.

Vad är vitaminernas funktion för häst? | Trikem Academy

Vattenlösliga vitaminer 

B-vitaminer

B-vitamin är ett samlingsnamn för en grupp av vattenlösliga vitaminer. Det finns 8 olika vitaminer i gruppen av B-vitaminer men till gruppen hör även andra ämnen som till exempel kolin (B4). Hela gruppen av B-vitaminer spelar en viktig roll för våra hästar, bland annat för hästens energi och protein omvandling, nervsystemet samt hud- och päls. 

Vill du läsa mer om B-vitaminer? 

Läs mer om B-vitaminer

C-vitamin

C-vitamin, eller askorbinsyra produceras i hästens tarm och är viktig för hästens immunförsvar, sårläkning och kroppens upptag av järn. Brist av C-vitamin kan vara negativt för hästens senor och brosk då det kan leda till en hämmad kollagenbildning. C-vitaminbrist är ovanligt hos hästar som äter tillräckligt med grovfoder. 

            To install this Web App in your iPhone/iPad press and then Add to Home Screen.