Utfodring av den äldre hästen
När räknas min häst som gammal, behöver jag utfodra på ett annorlunda vis då?
Många frågor snurrar i hästägarens huvud när våra hästar börjar komma upp i ålder. Men, vi börjar med den första frågan:
När blir en häst egentligen gammal?
I början av 2000-talet pratade man om hästar över 15 år som gamla. Idag är vi mer öppna för att ålder, till stor del, bara är en siffra och det är andra aspekter som gör en häst “gammal”. Vissa hästar anses vara gamla vid 16 års ålder, medan andra har hälsa och presterar oförändrat långt in i 20-årsåldern.
I en studie från 2011 frågade man hästägare vad som varit tecknet på åldrande hos deras hästar. De vanligaste tecken som hästägare upptäckte var stela leder, gråa hår, minskad muskeltonus och insjunknader över ögonen (Ireland et al., 2011).
Men det finns mer som händer hos den äldre hästen än så, och saker man som hästägare bör vara observant på.
Från ett foderperspektiv kan vi dela in hästar med en hög levnadsålder i fyra olika kategorier:
1. Hästen är fortsatt “normal”
En äldre häst som bibehåller ett gott hull, god energinivå och en god pälskvalitet på en oförändrad foderstat. Dessa hästar sköter vi “som vanligt” då vi inte ser några ålderstecken associerade till fysiska förutsättningar eller deras näringsbehov.
2. Hästen är fortsatt “normal” men ökar i hull
Att vara överviktig sliter onödigt mycket på hästens kropp. Om den äldre hästen anses vara "normal" och därför fortsatt är utfodrad på ett liknande sätt som när deras aktivitetsnivå var högre, ökar risken för övervikt. Att arbetsnivån minskar kan ibland vara ett medvetet val från hästägare, ibland gör vi det undermedvetet.
Viktökning kan också bero på metaboliska utmaningar. Märker man att ens äldre häst börjar lägga på sig i hull får man justera energiintaget för att ta kontroll över viktutvecklingen.
3. Hästen är fortsatt “normal” men minskar i hull
Vissa äldre hästar är fortsatt pigga, glada och fysiskt välmående trots en högre ålder, men de har svårare att bibehålla sitt hull och muskeltonus på deras “vanliga” foderstat. För dessa individer är det viktig att först och främst reda ut varför hästen minskar i vikt.
Kontrollera alltid tänderna och parasitstatus. Om tandhälsa och parasitstatus är god men hästen ändå minskar i hull gäller det att, på ett klokt vis, öka energi- och proteinintaget för hästen.
Vi vill förse dessa hästar med energitäta fodermedel som t.ex. olja och eventuellt ett mer fettrikt kraftfoder. När det gäller protein är det viktigt att välja en kvalitativ proteinkälla, som dels förser den äldre hästen med den mängd protein den behöver men också med den kvalitet av protein som hästen behöver (essentiella aminosyror).
4. Hästen som uppfattas blivit “gammal”
Denna häst har ett eller flera symptom på ålderdom. Det kan vara utmaningar med tänderna eller metaboliska förändringar som gör att hästen har svårt att ta till sig av den näring vi förser den med.
För den äldre hästen med tandproblem får vi som hästägare göra en insats och försöka hitta ett lättuggat grovfoder, dvs. ett spädare grovfoder. Detta gör vi genom att jämföra NDF på olika grovfoderanalyser. NDF står för Neutral Detergent Fibre och anger den andel av grovfodret som är cellulosa, hemicellulosa och lignin, alltså de fibrer som hästen inte kan spjälka. Ju högre NDF-värde desto mer svårspjälkat grovfoder.
NDF-värdet för en frisk häst bör ligga runt 600 NDF/ kg ts, och för en äldre häst med sviktande tandhälsa bör NDF-värdet vara lägre. Äldre hästar med tandproblem som har svårt att tugga grovfoder riskerar därför få i sig för lite fibrer. Det finns det alternativ på olika höhack och höpellets som fungerar som substitut för att få i hästen tillräcklig mängd fibrer.
Vad behöver jag ha koll på för min äldre häst?
Viktminskning
Tandhälsa
Hästar sliter 2-3 mm av deras tänder varje år, vilket innebär att vid 25-30 årsåldern kommer hästens tänder vara mer eller mindre utslitna. Likaså ökar risken för lösa tänder och att vi måste plocka bort tänder hos den äldre hästen. Nedsatt tandhälsa påverkar främst vilket foder en häst kan äta. Ett vanligt tecken på nedsatt tandhälsa är att hästen börjar spotta ut små bollar av sitt grovfoder. Håll utkik efter dessa i kring hästens foderplats.
Tandhälsan är en av de mest avgörande faktorerna på hur den äldre hästens klarar sin ålderdom.
Parasiter
Varför vissa äldre hästar har svårare att bibehålla sitt hull har forskats på i årtionden. En tes har varit att parasitbördan under hästens liv har skapat ärrvävnad i hästens tarm, och därför kan näringsupptaget inte ske korrekt vid hög ålder.
Detta har både visats, och motbevisats, i vetenskapliga studier, och det vi kan summera av det material som finns är att det eventuellt var en rimlig anledning under 1960-70-80 talet. Idag har vi mer kunskap om parasiter, utför träckprov och avmaskar enligt behov. Ett såpass högt parasittryck att det blir permanenta skador på hästens tarm är ovanligt idag.
Viktökning
För den äldre hästen som lägger på sig i hull får man antingen anpassa och öka motionen om möjligt, alternativt anpassa foderstaten. Viktigt är att aldrig kompromissa på hästens tuggtid utan att man adderar halm eller annat fodermedel som ger lång tuggtid på litet energiintag.
Har man misstanke om att hästen lider av en metabolisk utmaningen så som EMS eller PPID gäller det också att se över intaget av socker och stärkelse. Riktvärdet är max 10% socker och stärkelse i den totala foderstaten. Leta efter ett grovfoder med max 100 g socker/ kg torrsubstans (ts) och kraftfoder med sammantaget max 10% socker och stärkelse. För dessa hästar är daglig motion och rörelse viktigt.
Misstänker man att ens äldre häst drabbats av PPID går det att testa och medicinera för, rådgör med din veterinär.
Om foderstaten inte anpassas efter hästens metaboliska förutsättningar ökar risken för fång vilket är en allvarlig inflammation i hästens hovar. Läs mer om fång här.
Kolik
Risken för förstoppningskolik ökar med åldern. Det är därför viktigt att man alltid förser den äldre hästens med färskt, rent vatten och gärna serverar vatten i en vattenhink i stallet, även om vattenkopp finns.
En annan viktig åtgärd för att förebygga kolik är att förse hästen med salt dagligen. En 500 kg häst har ett underhållsbehov av 25 g salt/ dag, detta gäller även den äldre hästen. Genom att försäkra oss om att hästen får i sig salt dagligen kan vi också försäkra oss om att vi stimulerat deras törstmekanism vilket leder till att de dricker mer vatten och därmed minskar risken för en förstoppningskolik.
Träning
Att fortsatt motionera sin äldre häst är viktigt för att den ska bibehålla sin muskeltonus. Men träningen kommer eventuellt att få anpassas efter hästens individuella förutsättningar.
Man har i studier sett att äldre hästar har en sämre aerobisk förmåga, det vill säga att de blivit långsammare på att förse kroppen med syre i samband med arbete. Likaså har man sett att den äldre hästen har svårare att thermoreglera i samband med arbete, alltså tar det längre tid för en äldre häst att komma ner till normal temp och puls efter arbete. Denna kunskap betyder att vi måste vara måna om att genomföra en ordentlig nervärmning av den äldre hästen och anpassa träningen efter ålder. En äldre häst kanske inte behöver genomföra intervallträning på hög puls.
Rörelseapparaten
Det är viktigt för en häst att röra på sig, många hästar tränas och tävlas i flera år av deras liv, vilket såklart belastar deras leder. Äldre hästar kan därför upplevas som stela och “knackiga”, vilket ofta beror på ett helt liv av slitage på kroppen. För den äldre hästens som är fortsatt aktiv kan ett ledtillskott göra stor nytta i ett underhållande syfte. Trots stelhet är rörelse, anpassad efter hästen förmåga, välgörande för den äldre hästen.
Muskler
Vissa äldre hästar kan upplevas att de har en utmaning med att bibehålla sin muskelmassa. detta kan dels bero på att träningen har minskat och inte stimulerar musklerna tillräckligt. Det kan också bero på att den äldre hästens kan få en försämrad proteinnedbrytning. För dessa individer är det viktigt att förse dem med ett lättsmält proteinfoder som är rikt på essentiella aminosyror.
Fryser min äldre häst mer?
Vissa hästar får en sämre värmereglering med åldern, vilket kan innebära att äldre hästar behöver äta mer foder för att lyckas bibehålla sin kroppsvärme under de kallare månaderna. Det ökade foderintag bör främst komma från en ökad grovfodergiva då det är fermenteringsprocessen i hästens grovtarm som främst förser kroppen med värme.
Mineraler
Äldre hästar får ett gradvis sämre fosforupptag i grovtarmen (Ireland 2016). Då den äldre hästen har en oförändrad kalcium absorption kan en obalans i Ca/P kvot uppstå trots det att kvoten i foderstaten är balanserad.
Fosfor är också en nödvändig mineral för kroppens energiomvandling och ämnesomsättning. Detta betyder att, om en brist uppstår, kan det bidra till att den äldre hästen får svårare att bibehålla och underhålla sitt hull.
Detta område är fortfarande inte forskat på tillräckligt och vi har idag inga rekommendationer om att öka hästens fosforintag vid en viss ålder.
Det är därför extra viktigt att man har ett analyserat grovfoder och en uträknad, välbalanserad foderstat så att man vet att hästen får i sig tillräckligt med fosfor och kalcium, samt att mineralerna är i en god balans till varandra.
Så, hur ska jag utfodra min äldre häst?
Egentligen vet vi väldigt lite om hur hästens näringsbehov påverkas av åldrande och det vi kan konstatera är att det är väldigt individuellt. Vissa hästar påverkas inte nämnvärt av att åldras, och då bör vi inte nämnvärt ändra näringsintaget förutsatt att motion sker på samma intensitet som innan. Andra kommer behöva avsevärt mycket mer energi och protein för att bibehålla sitt hull och muskeltonus, likväl för att upprätthålla energi till eventuellt arbete.
För att ge några konkreta tips för den äldre hästen, som har en utmaning med att bibehålla sitt hull och muskeltonus, är att förse dem med en kvalitativ grovfoder. Den äldre hästen har fortfarande ett grundbehov av 6 g smältbart råprotein (smb rp) per mega joule omsättbar energi (MJ).
Leta efter ett grovfoder med en god balans mellan smb rp/ MJ och ett lägre NDF, gärna runt 450-500 NDF. Många äldre hästar upplevs också äta mer grovfoder om det är ett hackat/ kortare foder jämfört med ett med långa strån. Observera dock att hästar har ett behov av långa strån och fiber längre än 5 cm är nödvändiga för en välmående grovtarm.
Behövs det mer energi i foderstaten är olja ett klokt alternativ att på ett enkelt och skonsamt vis öka det totala energiintaget. Som alltid så behöver hästar tid på sig att adaptera till ett högre fettintag så introducera olja långsamt, för en 500 kg häst, öka med max 0,5 dl/ vecka.
Välj en högkvalitativ proteinkälla, rik på essentiella aminosyror. Trikems Protein Complex som är baserad på svensk vetedrank är ett lämpligt alternativ tack vare sitt höga proteininnehåll, tillsatser av essentiella aminosyror och låga socker- och stärkelseinnehåll.
Om man redan har ett högt proteininnehåll i sitt grovfoder och inte vill addera en större mängd protein, men den äldre hästen ändå tappar muskeltonus, kan man välja att ge Trikems Muscle Maker. Muscle Maker är ett kvalitativt proteintillskott, rikt på essentiella aminosyror. Med ett koncentrerat aminosyratillskott så som Muscle Maker får hästens hjälp att nyttja det befintliga proteinet som hästen får från det övriga fodret.
Sammanfattning
Alla hästar är individer, även våra äldre hästar. Vissa kommer behöva en korrigering av de fodermedel man ger, andra inte- det beror helt på individen och dess förutsättningar.
Det finns en uppsjö av seniorfoder på marknaden, men det är inte säkert att din häst behöver äta dem bara för att den uppnått en viss ålder. Så länge din häst är pigg och fortsatt oförändrad i kroppen behöver inte foderstaten förändras.
Vårt bästa råd är att ha ett analyserat grovfoder som bas, och ta hjälp av en utbildad foderrådgivare. Dels för att hitta ett grovfoder som passar just din häst och dess förutsättningar, och för att säkerställa att din hästs näringsbehov täcks. Kom ihåg att varje år innebär ett nytt grovfoder, och därmed en ny individanpassad foderstat för din häst.
To install this Web App in your iPhone/iPad press and then Add to Home Screen.