True

   Academy Häst  Mage och Tarm / Mag-tarmsystemet

   Mag- tarmsystemet


   Hästen - en grovtarmsjäsare

   Hästen är en grovtarmsjäsare, vilket innebär att fodret bryts ner och näring tas upp framför allt i hästens grovtarm. Hästens matspjälkningssystem är stort, långt och innehåller miljontals mikrober vilka alla spelar en stor roll för att hästen ska må bra och prestera på topp. 


   Hästens mage och tarmar | Trikem Academy


   Munnen

   Foderspjälkningen börjar redan i munhålan där fodret mals till mindre partiklar och blandas med saliv. Hästen producerar stora mängder saliv, mest produceras i samband med att de tuggar grovfoder. Ett hö kan absorbera upp till 4 gånger sin egen vikt av saliv när hästens maler det i munhålan. Salivet gör fodermassan mjukare vilket bidrar till en enklare passage genom foderstrupen.

   Magsäcken

   Efter munhålan passerar fodret via struphuvudet, genom foderstrupen och ner till magsäcken. I svalget dirigeras fodret ner i foderstrupen och luft i luftstrupen via struplocket eller epiglottis som det också kallas. I magsäcken sker en viss spjälkning och nedbrytning av fodret med hjälp av enzymer och mikroorganismer.

   Hästens mag- och tarmsystem | Trikem Academy

   Tunntarmen 

   Från magsäcken passerar fodret vidare till tunntarmen, vilken är ca 30 meter lång. Trots den imponerande längden går det ganska snabbt i tunntarmen, fodermassan passerar här på 60-90 minuter. I tunntarmen finns tarmsaft som neutraliserar det sura maginnehållet och som tillsammans med enzymer, bryter ner protein, fett, socker och stärkelse.


   Jämfört med människor tillsätts det relativt lite enzymer hos hästen vilket gör att hästar har en begränsad förmåga att ta hand om fett, socker och stärkelse. Hästar är utvecklade att äta en fettsnål diet, därför har de aldrig utvecklat en gallblåsa så som köttätande djurarter har. Hästens lever producerar istället galla för att ta hand om de fettrika fodermedel som hästen konsumerar. 

   Grovtarmen

   Från tunntarmen fortsätter fodermassan in i grovtarmen där den huvudsakliga nedbrytningen sker. Det vi till vardags kallar för hästens grovtarm består i själva verket av två olika tarmar, blindtarmen och stora kolon.


   Bara blindtarmen rymmer mellan 30-40 liter, stora kolon mellan 70-80 liter. Fodret passerar långsamt genom grovtarmen, hela passagen tar mellan 36-72 timmar. Hästen är beroende av de mikroorganismer som finns i grovtarmen för att kunna bryta ned fodret och omvandla det till tillgänglig näring. Mikroorganismerna bryter ner fibrerna från grovfodret för att själva få energi. Biprodukten av energiomvandlingen blir flyktiga fettsyror, vilka hästens i sin tur kan använda och nyttja som energikälla. Energin som skapas i samband med fibernedbrytningen står för ca 70% av hästens energiförsörjning.

   Ändtarmen

   Sista stationen, i hästens mag- och tarmsystem är lilla kolon och ändtarmen. I lilla kolon absorberas vatten från fodermassan och när hästens träck lämnar ändtarmen håller det en ts-halt på mellan 20-30%. 

              Boka en föreläsning idag!

              Ett av Trikem Academys huvudsyften är att sprida kunskap.  
              Vi tror att man blir en bättre djurägare med mer kunskap. 

              Är din klubb, förening, skola eller stallgäng intresserade 
              av en föreläsning? Tveka inte att höra av er! 


              Boka föreläsning


              To install this Web App in your iPhone/iPad press and then Add to Home Screen.