True
Odoo • Bild och text

 

    Academy /  Häst / 

      Grovfoder 2024

      Årets grovfoderanalyser börjar komma in till våra foderrådgivare. Utifrån det material vi fått in så här långt ser vi en genomgående trend gällande grovfodret 2024 som vi vill lyfta inför vinterns foderinköp. 
      Det förekommer som alltid en del variationer i årets grovfoder, men det som sticker ut i många analyser är det ovanligt höga sockerinnehållet.


      Behöver jag oroa mig?  

      Äger man en frisk häst som tränas regelbundet är ett högt sockerinnehåll i grovfodret sällan eller aldrig ett problem. 
      Om man däremot äger en häst med underliggande utmaningar, såsom Ekvint metaboliskt syndrom (EMS), insulinresistens (IR), Pituitary Pars Intermedia Dysfunction (PPID, tidigare cushings) eller har historik av fång är sockerinnehållet i grovfodret något man bör vara uppmärksam på. 

      Vad är socker i hö och hösilage?

      Gräset innehåller flera olika sockerarter; glukos, fruktos, sukros och fruktaner. Alla dessa sockerarter, eller lättlösliga kolhydrater, slås ofta ihop på en grovfoderanalys som Water Soluble Carbohydrates (WSC). 
      För sockerkänsliga hästar är det främst glukos och sukros vi är intresserade av, då fruktaner och fruktos inte påverkar kroppens insulinrespons. 

      Andelen socker i våra grovfoder varierar kraftigt och är bland annat styrda av de olika gräsarter som finns i vallen samt gräsets mognadsstadie vid skörd. Skördetid på dygnet och väder påverkar liksom temperaturen. Regn och antal soltimmar har också en stor effekt på grovfodrets sockerinnehåll. 

      Artsammansättningen i vallen styr till viss del den sockernivå vi får i vårt grovfoder men då fler faktorer påverkar sockerinnehållet är det svårt att styra det helt. Variationer i både näringsinnehåll och sockermängd förekommer från år till år och skörd till skörd på samma vall. 
      Det vi däremot kan göra för att påverka sockerinnehållet är att bestämma hur fodret ska lagras. 

      Väljer man att tillverka ett ensilage (ett blött grovfoder) kommer mycket av sockret i gräset att gå åt som näring till fermenteringsprocessen. För att få en god ensileringsprocess bör torrsubstansen (ts) i grovfodret vara max 65%, ju blötare, desto bättre fermentering och ju större sänkning av sockret i fodret. Hösilage som har en ts halt över 65% är för torrt för att det ska ske en ensileringsprocess och därför kommer sockerhalten att förbli oförändrad från skörd, likaså om man torkar gräset till hö. 


      Vill du läsa mer om de olika sorters grovfoder kan du göra det här.

       

      Vad ska jag tänka på som hästägare? 

      Som vi nämnt tidigare så är ett högre sockerinnehåll i grovfodret sällan eller aldrig farligt för en frisk häst som motioneras regelbundet. Men vi vill understryka att motion är en viktig punkt för att bibehålla en frisk häst frisk. Daglig motion bidrar till att hästens muskler tar upp mer glukos samt till ett sänkt och stabilt blodsocker. 

      För dig som äger en häst med underliggande utmaningar såsom EMS, IR, PPID eller tidigare fånghistorik är det viktigt att välja ett grovfoder med så lågt sockerinnehåll som möjligt. I flera år har det varit vedertaget att hästar med dessa utmaningar bör äta ett grovfoder med max 100-120 g socker/ kg ts. Ju lägre desto bättre. 


      Ensilage till häst | Utfodring | Trikem Academy

      Att hitta “det perfekta” grovfodret kan vara svårt. Hur ska du göra om du inte hittar det, vad är “bäst” att kompromissa med? 

      För hästar med en sockerkänslighet är sockervärdet viktigt att ha i åtanke, viktigare än både energi- och proteininnehållet. Ett lågt energi- eller proteininnehåll i grovfodret kan vi alltid kompensera för, men ett högt sockervärde kan vi aldrig bli av med. 

      Skulle grovfodret vara lågt i socker men alldeles för högt i energi och protein löser vi det enkelt genom att komplettera med halm. Halmen förser hästens med ökad tuggtid och fiberintag, utan att orsaka ett energiöverskott. 

      Skulle grovfodret däremot vara lågt i både socker, energi och protein får man som hästägare komplettera med ett energi- och proteinfoder som är lågt i socker och stärkelse (till exempel olja och Trikems Protein Complex). 
      Självklart vill vi inte ha alltför lågt energi- och (framförallt) proteininnehåll. När vi tittar på en grovfoderanalys är vi framförallt intresserade av kvoten mellan smältbart råprotein (smb rp) och omsättbar energi (MJ). Kvoten för den totala foderstaten bör vara 6 för alla vuxna hästar, alltså 6 g smb rp/ MJ energi som hästen äter. 

      Även om vi alltid vill ha en kvot så nära 6 som möjligt, kan vi i vissa, specifika, fall välja ett grovfoder med en lägre kvot (om det betyder att vi hittat ett grovfoder som är lågt i socker). Ett grovfoder med en kvot under 3 är inte att föredra, men ligger kvoten mellan 3-6 går det att göra en vettig foderstat för de flesta hästar (dräktiga, digivande eller växande unghästar bör inte utfodras med en foderstat baserad på ett grovfoder med så låg kvot). 

      Motion

      Regelbunden motion hjälper på flera vis. Dels ökar motion musklernas förmåga att ta hand om och lagra glukos. Motion bidrar också till ett stabilare blodsocker. 
      Man har i olika studier tittat på olika hur mycket motion som behövs för att få en positiv effekt på glukosinlagring och blodsocker. Resultaten varierar men sammanfattningsvis räcker det med mellan 20-45 minuters lätt motion per dag räcker för att bidra till ett stabilare blodsocker. 

        Finns det några genvägar? 

        Om du har en häst som är känslig för socker är det viktigt att leta vidare tills det att du hittar ett grovfoder med en lämplig mängd socker, max 100-120 g/kg ts. Det finns tyvärr inte några pålitliga genvägar till att utfodra en sockerkänslig häst med ett grovfoder som är högt i socker.

        Det talas om att man kan blötlägga sitt grovfoder och att blöta grovfodret innan utfodring kan ha en viss effekt. Flera studier har tittat på blötläggningens effekt på minskat socker i grovfodret och de visar väldigt varierande resultat. För att få en effekt av blötläggningen krävs stora mängder vatten och rätt timing av tiden grovfodret ska ligga i blöt. I och med de varierande resultaten kan vi inte anse metoden som pålitlig. Dessutom kan grovfodrets hygieniska kvalitet också påverkas till det sämre. 

        Att komplettera med halm är också något som diskuteras som en lösning. Att välja ett grovfoder som är högt i socker och ge mindre av det och komplettera med halm fungerar på så vis att vi minskar det totala sockerintaget för hästen. Däremot är detta inte en optimal lösning då hästen fortfarande kommer få en stor blodsockerhöjning efter att den har ätit ett grovfoder, och därmed ett högt insulinrespons. För hästar med underliggande problem vill vi gärna undvika dessa svängningar i blodsocker och i insulinrespons, så att kombinera ett grovfoder med ett högt sockerinnehåll med halm är inte en optimal lösning. 

        Slutord 

        Vi har än så länge endast sett analyser på årets första skörd och vi hoppas att den andra skörden har ett lägre sockerinnehåll. Givetvis finns det regionala skillnader - vi menar inte att alla grovfoder har ett högt sockerinnehåll i år - men det vi sett hittills är oroväckande många analyser med höga värden. 

        Vill du ha råd och tips om vilket grovfoder du ska välja till din häst, kontakta oss på support@trikem.se så hjälper vi gärna till och rådger. 


        ​Vill du läsa mer om fång gör du det här.

        Boka en föreläsning idag!

        Ett av Trikem Academys huvudsyften är att sprida kunskap.  
        Vi tror att man blir en bättre djurägare med mer kunskap. 

        Är din klubb, förening, skola eller stallgäng intresserade 
        av en föreläsning? Tveka inte att höra av er! 


        Boka en föreläsning idag

        To install this Web App in your iPhone/iPad press and then Add to Home Screen.