True

Academy  / Häst / Installning

    Tips vid installning 

    Efter sommarens bete är det för många dags att ta in hästarna i stallet igen. Nedan kan du läsa våra tips på hur du bäst förbereder för en smidig övergång.


    TIPS 1:

    Vatten

    ● Se över trycket i vattenkopparna uppfyller minimikrav (8 liter/ minut). Ger vattenkoppen mindre än 8 liter per minut är det klokt att även förse hästen med vattenhink i boxen och håll koll på hästens vattenintag.


    ● Installningen är en period då det är vanligt med förstoppningskolik. Ge hästen salt i fodret varje dag för att stimulera deras törstmekanism och öka deras vattenintag. Har du vattenkopp i boxen kan det vara klokt att också hänga in en vattenhink. Hästar dricker mer vatten ur hink än ur vattenkopp. Har du svart vattenhink och en häst som dricker dåligt- prova en ljus hink. Man har i studier sett att vissa hästar föredrar att dricka ur ljusa vattenhinkar!

    Läs vår artikel om vatten


    ● Se över vatten i vinterhagen. Rengör alla vattenkar som stått tomma över sommaren, se till att rent och friskt vatten finns redo för hästarna i vinterhagen. Ha också en plan över hur vattnet i hagen ska hanteras när det är minusgrader då hästen bör ha tillgång till ofruset vatten även mitt i vintern.



    TIPS 2:

    Foder

    ● Tänk på att foderbytet från bete till vinterns grovfoder bör ta tid. Gör en successiv övergång, kanske kan du redan börja stödfodra med vinterns foder i slutet på betet? Ett successivt foderbyte bör ta minst 10-14 dagar.


    ● Att ha säkrat vinterns foder och ha en uträknad foderstat inför installning gör att man ligger steget före sin häst. En grovfoderanalys gör att du bättre kan planera en foderstat som håller din häst i ett korrekt hull och ger den näring att underhålla och utveckla sin kropp. 

    Läs vår artikel om Analys och foderstat


    ● För att underlätta foderbytet för våra hästar kan vi hjälpa dem med ett magtarmtillskott. För de hästar som reagerar med fri fekal vätska är prebiotiska ofta ett bra alternativ, Trikems Gut Balance hjälper många hästar med dessa utmaningar. Om din häst däremot reagerar på årets grovfoder genom att bli uppsvullna och gasiga kan Trikems symbiotiska tillskott Harmony vara lösningen.


    ● Fundera ut hur du bäst ska utfodra din häst i hagen. Att ha en bra och hygienisk lösning på utfodring i vinterhagen är viktigt, ska hästarna ha fri tillgång i hagen eller portioneras grovfodret ut? Hur gör vi för att undvika lera och nedtrampat grovfoder?



    TIPS 3:

    Övrigt

    Val av strömedel
    Flera faktorer spelar in i val av strömedel, dels vad som finns tillgängligt men även om någon häst i stallet är allergisk. Hästar som är dammkänsliga kan behöva stå på specialströ, och det kan då även gälla för hela stallet för att sänka dammnivån. 


    Vinterhagar
    För att undvika att vinterhagarna inte ska kontamineras med eventuella parasiter bör man ta träckprov på hästarna innan de flyttar till vinterhagarna och avmaska vid behov. Detta minskar spridningen av parasitägg i vinterhagen.


    Motion
    När hästarna är på bete rör de sig flitigt över hela dygnet, att stallas in innebär begränsad motion. Att hästen rör sig mycket har en positiv effekt på grovtarmen och begränsad rörelse kan öka risken för kolik. Eftersom installningen är en högriskperiod för kolik är det klokt att låta hästarna
    spendera extra tid i hagen samt erbjuda dem mer rörelse utöver ridning/arbete, t.ex. med att promenera med dem.


    Socialt
    Hästar är flockdjur och behöver trivas med sin boxgranne likväl som att de behöver en hagkompis de gillar. Det kan krävas lite ommöblering i stallet tills alla hästar hittat en boxplats och boxgranne de trivs med och en hagkompis de kan umgås med. Låt det ta tid, en god boxgranne och en bra hagkamrat är det finaste man kan ge sin häst.

    Läs vår artikel om hästar och välfärd


                            Boka en föreläsning idag!

                            Ett av Trikem Academys huvudsyften är att sprida kunskap.   Vi tror att man blir en bättre djurägare med mer kunskap. 

                            Är din klubb, förening, skola eller stallgäng intresserade  av en föreläsning? Tveka inte att höra av er! 

                            Boka en föreläsning

                            To install this Web App in your iPhone/iPad press and then Add to Home Screen.