Academy / Hund / Leder och Muskler / Träna med din hund
Träna med din Hund
Hundens muskler förknippas ofta med prestation, fart och styrka men musklerna fyller flera viktiga funktioner i kroppen bland annat skyddar de kroppens skelett och de inre organen. Det tar tid att bygga muskler för prestation och det krävs förståelse för hur muskeluppbyggnad går till för att lyckas med träningen. En muskel är uppbyggd av muskelfibrer som ligger i muskelbuntar som i sin tur formar själva muskeln. Det som sker vid träning är att muskelfibrerna utsätts för påfrestning och slitage, träning bryter alltså ner hundens muskler. Efter träning behöver hunden tid för återhämtning för att reparera de muskelskador som skett under träningen och faktiskt öka sin muskelmassa.
Alla träningspass kan delas in i tre delar:
-
Uppvärmning
-
Träning
-
Nedvarvning
Uppvärmning
Uppvärmning är viktigt för alla hundar, oavsett sport eller motionsnivå. Syftet med uppvärmningen är att öka blodcirkulationen, få upp musklernas värme och förbereda musklerna för att öka sin syreupptagning. Uppvärmningen kan också innebära en ren mental förberedelse både för förare och hund. Uppvärmningen kan både minska hundens skaderisk och öka chansen att hunden presterar på topp. Uppvärmningen ska öka gradvis i intensitet och bör fortgå ca 10-15 minuter.
Börja med att skritta och jogga hunden i koppel. Efter det kan man ytterligare öka pulsen hos hunden genom att låta den springa lös under kontrollerade former. Beroende på vilken typ av arbete hunden ska utföra under träningspasset kan det vara en god idé att tänka mer grenspecifikt även under uppvärmningen.
Hundar med mycket päls håller värmen något längre än korthåriga hundar, men efter 10 minuter har nerkylning av muskler påbörjats. Ett sätt att förlänga effekten av uppvärmningen är att lägga ett täcke på hunden, men ett täcke ersätter inte själva uppvärmningen.
Slarvar man med uppvärmningen ökar skaderisken drastiskt då en kall muskulatur är mer trolig att ta skada vid motion. För att förbereda hunden ytterligare kan man även välja att massera in värmande liniment på utsatta ställen innan hunden påbörjar sin uppvärmning.
Träning
Om hunden sträcker sig eller blir halt under ett träningspass, bör man direkt avbryta träningspasset för att inte förvärra skadan. Man bör även kyla det utsatta området för att minska den akuta inflammationen och tillfälligt lindra smärtan. En kylgel är lätt och smidig att ha med sig till träningen om olyckan skulle vara framme.
Motion för viktminskning
Har man en sällskapshund som behöver träna i syfte att minska i vikt är långa och lågintensiva pass lämpliga. Skritta och jogga i den takt hunden klarar av utan att överbelastas. Det som är viktigt att komma ihåg när man motionerar en överviktig hund är att öka belastningen successivt.
Alternativ träning
Idag finns en uppsjö av träningsalternativ som är bra komplement till den träning vi kan utföra själva. Det finns swimmingpooler som erbjuder vattentrask och möjligheten till simträning för hunden året om. Träning i vatten är skonsam för lederna och vattennivån kan justeras beroende på vilket område på kroppen hundens träning ska fokuseras på.
Återhämtning
Efter träningen behöver hunden få återhämta sig. Återhämtningsperioden innebär inte att hunden ska hållas stilla utan lugnare aktiviteter och vanliga promenader rekommenderas för att hålla igång musklerna och blodflödet. Efter extremt hårda träningspass behöver hunden upp till 72 timmars återhämtning för att vara utvilad och återställd till kommande träningspass. Det är under denna period som musklerna får en chans att reparera sig och bli starkare. Även hundar kan få träningsvärk och det brukar yttra sig som en diffus ömhet i hela, eller vissa delar av kroppen. För att hjälpa stela muskler kan massage hjälpa. En lättare massage får igång blodgenomströmningen och ökar bortförseln av slaggprodukter. Massagen kan förstärkas med hjälp av ett liniment som ytterligare ökar blodgenomströmningen till det ansträngda området.
To install this Web App in your iPhone/iPad press and then Add to Home Screen.