True

      Academy Häst  Leder och Muskler / Träning för muskeluppbyggnad    


      Träning för muskeluppbyggnad

      Träning är i första hand en nedbrytande process, det kan låta motsägelsefullt men för att musklerna ska bli starkare måste vi först bryta ned dem. När vi tränar hästen bryts musklernas fibrer ned och det inträffar små blödningar, ja faktiskt små inflammationer i musklerna. Dessa inflammationer betraktar vi som positiva då detta bland annat signalerar till kroppen att den behöver bygga sig starkare. 

      Efter varje träningspass bryts hästens muskler ned lite grann för att sen återhämta sig och komma tillbaka starkare.  Det är kroppens svar på träningen, den vill göra sig redo för att klara av en ökad belastning. Här nedan visas en figur som beskriver förloppet. 

      Träningsutveckling hos häst | Trikem Academy

      Grafen visar hur hästens utveckling påverkas av träning över tid. Vid det högsta punkterna är hästen återhämtad och det är då träningen påbörjas . Träningen har en nedbrytande effekt för att hästen sedan ska återhämta sig och hästen komma tillbaka starkare än vad den var från början. 

      Vad behövs för att bygga muskler? 

      För att bygga muskler finns det tre huvudkomponenter man behöver tänka på:

      • Protein

      • Träning

      • Återhämtning

      Protein är musklernas byggstenar och ett måste för muskeluppbyggnad. Proteinet får hästens i sig via foder i första hand genom grovfodret, det vill säga genom sitt hö eller hösilage. Proteininnehållet i olika grovfoder kan variera mycket och i många fall behöver extra protein i tillföras foderstaten för att tillgodose hästens behov. Hur mycket protein ett grovfoder innehåller kan man ta reda på genom att lämna in ett foderprov för analys. Analysen kan man sen använda för att räkna ut en foderstat för att fastställa om mängden protein täcker hästens behov.  

      Vill du läsa mer om protein? 


      Läs mer om protein

      Muskeluppbyggnad

      Det som händer vid muskeluppbyggnad är att muskelfibrerna växer, det vill säga muskelns volym ökar. Det vi vet idag är att muskelfibrerna inte blir fler utan att det är muskelfibrerna som ökar i storlek. Muskeltillväxt kallas ibland även muskelhypotrofi. Mellan 75-80% av en muskel består av proteinerna aktin och myosin, vilka är de som ansvarar för muskelkontraktionerna. Ökad muskelmassa innebär alltså inte bara större muskler utan en ökad mängd protein som kan utföra en rörelse vilket i innebär en ökad muskelstyrka. När vi aktiverat våra muskler skickas signalen "bygg muskler" ut till de gener som aktiverar proteinsyntesen (uppbyggnad av protein) detta sker snabbt när hästen genomfört ett arbete och muskeluppbyggnaden sker ännu snabbare om vi tillför hästen alla de essentiella aminosyrorna som krävs.  

      Det som sker efter träning är att: 

      • Muskelfibrer växer och ökar i volym, skadade fibrer repareras

      • Senor och ligament förstärks 

      • Skelettet blir tätare 

      • Nerver som styr musklerna får en bättre ledningsförmåga, och nya nätverk av nervceller bildas i hjärnan 

      Hur ofta man ska träna hästen just i syfte att bygga muskler beror på flera faktorer såsom hästens ålder, hur van den är att träna och hur pass ansträngande passen är. Tänk på att som med all träning är det en god idé att öka belastningen successivt. Om musklerna stressas för fort eller mycket ökar risken för muskelskador.


        Träning för muskeluppbyggnad 

        Här kommer några tips på träningsformer man kan genomföra för att just öka muskelstyrkan. 

        Klättring 

        Att klättra, både uppför och nerför, med hästen är mycket god styrketräning.

        Intervallträning 

        Vill man både bygga styrka och kondition är intervallträning i backe ett bra alternativ. Det finns många fördelar med backträning, till exempel kommer hästen automatiskt aktivera sina bakben och sin rumpa mer än vid intervallträning på platt underlag. Man behöver heller inte rida eller köra i så höga hastigheter för att få upp både flås och muskelaktivitet.

        Träning för hästens muskelutveckling | Trikem Academy

        Gymnastikhoppning 

        Ett annat effektivt sätt att träna muskeluppbyggnad är att ta hjälp av gymnastikhoppning. Studsserien kan anpassas efter varje hästs förutsättningar och är nyttigt för muskler, huvud och kvickhet. För en hopphäst som behöver öka den explosiva muskelmassan kan det vara fördelaktigt att hoppa färre, högre studs. För en dressyrhäst kan det vara fördelaktigt att hoppa längre serier med lägre hinder. 

        Samlande arbete 

        Övergångar och tempoväxlingar är bra exempel på samlande arbete. Känslan av ett samlande arbete ska vara att hästen lägger mer vikt på sina bakben. Det som egentligen sker är att hästen aktiverar sin core-muskulatur det vill säga de aktiverar sina magmuskler vilket gör de kan höja sin rygg och även koppla i sin ryggmuskulatur. Samlande arbete är även ett bra sätt att få hästen alert på hjälperna och ett bra moment att lägga in både på ridbanan och i skogen.

        Återhämtning för hästens muskler | Trikem Academy

        Återhämtning 

        Rätt foder och träning är viktigt men lika viktigt är tid för återhämtning och vila. Det är under den här perioden som den faktiska muskeluppbyggnaden sker. När vi pratar vila menar vi aktiv vila. Det vill säga hästen ska ut och röra sig även om den vilar. Exempel på aktiv vila är hagvistelse, skritt för hand eller i maskin samt ett lättare joggingpass. Tänk på att hästen är byggd för att röra sig och det är varken positivt för muskeluppbyggnaden eller för hästens övriga funktioner att stå stilla långa perioder.

                            To install this Web App in your iPhone/iPad press and then Add to Home Screen.