True

      Academy   Hund  /  Mage och Tarm  / Lös avföring

      Lös avföring  

      Varför får min hund lös avföring? 

      Det finns många anledningar till varför hundar får lös eller ojämn avföring, det är inte ovanligt att hunden plötsligt blir dålig i magen. Alla hundar kan drabbas men vanligast är det hos unghundar och hundar med nedsatt immunförsvar. Lös avföring är ofta relaterad till något hunden har ätit, kanske har hunden ätit något på skogspromenaden eller fått i sig något den inte tål via fodret. Lös avföring kan även vara en följd av hög parasitbörda. Många hundar reagerar också på olika läkemedel med att plötsligt bli lösa i magen. 

      Odoo • Bild och text

      Tarmpåverkan?

      Problemen kan uppkomma både i tunntarmen och tjocktarmen eller komma från båda tarmarna. Den lösa avföringen är inte farlig i sig utan det kan vara ett sätt för hunden att bli av med giftiga ämnen från tarmen. Det skapar dock obehag både för hunden och ägaren. Om besvären fortsätter en längre period kan det bli ett problem då den lösa avföringen gör att hunden förlorar mycket vätska och elektrolyter. Vätskan som förloras är både vatten och den som produceras i hundens magsäck, tunntarm, bukspottskörtel och tjocktarm, som i en frisk hud ska finnas där för att bidra till fodernedbrytningen. När tarmsystemets vätska går förlorad kan inte matspjälkningen fortgå som vanligt och hunden får en rubbning i tarmkanalen. Kraftigt lös avföring som pågår en längre period kan bli livshotande för hunden. 

      Plötsliga foderbyten kan vara en orsak till varför hundar drabbas av lös avföring. Chockar man tarmfloran med ett helt nytt foder kommer mikroorganismerna inte hinna ställa om och verka som ska och tarmen. Resultatet blir att tarmen inte hinner binda den vätska utan låter den passera vidare genom systemet. 

      Sekundärt problem

       Ett sekundärt problem är ett onormalt rörelsemönster i tarmen. Muskelkontraktionerna minskar vilket resulterar i att fodermassan (chymus) passerar genom tarmen alldeles för fort och vätske- och näringsupptaget minskar. Bakterier i tarmen kan också orsaka denna rörelsestörning och på så sätt orsaka den lösa avföringen.

      Hur hjälper jag min hund med lös avföring? 

      Om din hund blir dålig i magen är det klokt att rådfråga din veterinär om hur man bäst går tillväga. Den vanligaste rekommendationen som ges till hundägare är att låta tarmen vila, alltså att svälta hunden i 24-48 timmar. 


      Vätskeersättning

      Hunden ska hela tiden ha tillgång till frisk vatten. Ibland rekommenderas även vätskeersättning för att undvika uttorkning. 

      Läs mer om vår vätskeersättning ReHydrate här.

      Ge lite vätskeersättning till att börja med, hellre en liten giva flera gånger per dygn än mycket på en gång. När man sedan introducerar foder igen ska det göras med små portioner och successivt. 

      Det är inte alltid svält är den bästa lösningen då tarmen egentligen mår bäst av att ständigt ha ett flöde av foder i sig. Risken med att fortsätta ge lite foder är att situationen kommer förvärras innan den bli bättre, vilket kan vara obehagligt både för hund och ägare. Därför är det alltid klokt att rådfråga din veterinär som får bedöma situationen och ge individuella råd. 


      Probiotika

      Man kan även ge tillskott av probiotika. Probiotika är levande bakterier, sådana som redan finns i hundens tjocktarm eller som skapar rätt förutsättningar för att goda bakterier ska kunna sprida sig. Genom att ge ett tillskott av probiotika kan antalet goda bakterier i tjocktarmen öka och på så sätt hjälpa hunden att bryta ned fodret, minska de toxiska ämnena och bidra till snabbare återhämtning. Med fler goda bakterier på plats i tarmen är de fler som kan jobba för att ta han om den näring och vätska som kommer dit. 

      Prebiotika 

      Har man en hund som har återkommande problem med orolig mage eller lös avföring kan man välja att ge ett prebiotiskt tillskott i förebyggande syfte. Prebiotika är benämning på den näring som probiotikan (bakterierna i tarmen) behöver för att trivas och må bra. Genom att ge ett prebiotiskt tillskott dagligen bidrar vi till att stärka den befintliga tarmfloran och optimera näringsupptaget.  


      Omega 3

      Har man en hund som har återkommande problem med inflammation i tarmen kan en olja, rik på Omega-3 vara ett lämpligt alternativ. Omega-3 har bevisats kunna minska tarminflammationer och olja är generellt ett skonsamt foder för en orolig mage och tarm.  


      Kosttillskott

      Kosttillskott har visat sig ge bra effekt i diverse olika studier. Har man en hund som man vet ofta äter olämplig föda i skog och mark kan dra nytta av ett dagligt prebiotiskt tillskott. Att ha probiotika redo i hundens “första hjälpen” låda är också en god investering då det ofta går snabbt när de drabbas av lös avföring.

      Odoo tillhandahåller en viktig plattform för vår projektledning.
                                                Saker är bättre organiserade och mer synliga med det

      Vill du läsa mer om våra magprodukter för hund? 

                          Prenumerera på 
                          vårt nyhetsbrev

                          Alltid först!

                          Var först med att få notiser om nya Academy artiklar, produkter och allt annat spännande som händer på Trikem! 

                          To install this Web App in your iPhone/iPad press and then Add to Home Screen.