Checklista inför betessläpp
Vad bör man tänka på innan man släpper hästen på bete? I denna artikel går vi igenom viktiga saker att ha koll på innan man släpper ut sin häst i sommarhagen.
1. Staket
Se alltid över staketet innan du släpper ut din häst. Gå ett varv runt hagen och byt ut eventuella trasiga stolpar och trådar. Tänk på att varje skarv i eltråden försämrar ledningsförmågan. Några skarvar är okej men har man ett väldigt lappat och lagat staket kan det vara bäst att byta ut hela eltråden. Om det finns växtlighet som växer över eltråden bör den tas bort så att strömmen kan ledas hela vägen runt hagen.
2. Vatten
Det är väldigt viktigt att se till att hästen har fri tillgång till friskt vatten på betet. Se till att vattenkaret är tillräckligt stort så att vattnet räcker till alla eller att vattenflödet i vattenkopparna är tillräckligt (8 l/min). På sommaren kan det snabbt ske bakterietillväxt i vattnet så att rengöra vattenkaret och byta till nytt vatten varje dag bör vara rutin. Hästar är känsliga för lukt och smak, så förutom oönskade bakterier är risken stor att de inte kommer dricka tillräckligt om vattnet inte är hygieniskt.
3. Giftiga växter
En del av de giftiga växterna kommer hästarna att undvika på grund av deras beska smak. Dock finns det giftiga växter som hästar tycker om. Det är därför viktigt att man har koll på vad som växer i hagen, framförallt om man släpper hästar på ett naturbete. Artdiversiteten på ett naturbete är ofta bredare än den på en odlad vall. Det behöver inte vara negativt för hästen men risken för förekomst av en giftig växt ökar. För en komplett lista på giftiga och oönskade växter till häst hänvisar vi till SVA.
4. Parasiter
Ta ett träckprov och odla för att hitta eventuell förekomst av stora blodmasken på alla hästar innan betessläpp eller byte till sommarhagar. Avmaskning sker efter behov. Här kan du läsa mer om parasiter och avmaskning, läs mer.
5. Foderbyte
Att gå från vinterns grovfoder till betesgräs är ett stort foderbyte för våra hästar. Ett foderbyte bör ta minst 14 dagar. Vänj din häst vid gräs successivt, handbeta eller släpp din häst i en mindre gräshage för att sen öka tiden på gräs gradvis. Har du inte möjlighet att göra ett successivt foderbyte kan du hjälpa hästens grovtarm med ett probiotiskt tillskott så som Harmony Fix. Probiotika förser hästens grovtarm med goda bakterier och minskar på så vis risken för en grovtarmsrubbning i samband med foderbytet.
6. Mineraler och salt
Hästen behöver få sitt dagliga tillskott av vitaminer och mineraler tillgodosett, även under betesperioden. Grönt gräs innehåller väldigt mycket vitaminer och man räknar med att det dagliga vitaminbehovet täcks via betet. Mineraler och salt behöver däremot tillföras dagligen. Om hästen hålls igång eller svettas regelbundet bör hästen få elektrolyter efter arbete. Kom ihåg att hästen förlorar mycket salt som måste ersättas efter svettning. Det är viktigt att inte slarva med mineraler då de är viktiga för kroppens alla funktioner.
7. Stallapoteket
På sommaren är det många hästar som vistas i en större flock än vad de gör i vanliga fall. Det är givetvis väldigt härligt för hästarna, men det ökar också risken för småsår och skador. Stallapoteket ska alltid vara uppdaterat, kanske ännu viktigare att se över det inför ett betessläpp. Om din häst är på ett bete en bit bort från stallet, se till att ha ett stallapotek på plats vid beteshagen, tillsammans med extra grimmor och grimskaft.
8. Insekter
Flygande och bitande insekter kan vara en riktig pina på sommaren. Hästar klarar av att hålla borta en hel del tack vare sin långa svans, men ibland kan även våra hästar behöva hjälp. Beroende på hur känslig din häst är för insekter samt var i landet du bor kan man behöva vidta olika åtgärder. Flugmedel, bromsfångare eller flugtäcken är för de flesta nödvändigt. När du väljer flugmedel bör du titta efter ett med låg påverkan på miljön. Välj en produkt som är repellerande/avstötande. Har hästarna inget skydd eller hus att gå in i hagen kan det även vara en god idé att ta in hästarna i stallet ett par timmar när insekterna är som värst.
Trikems Mygg & Fästing Flugmedel är ett långtidsverkande, effektivt repellerande flugmedel. Samtidigt som det ger ett effektivt skydd mot flugor, mygg, fästingar och andra bitande insekter, så är det snällt mot miljön, och så klart karensfritt.
9. Daglig tillsyn
Till sist, glöm inte att hästen ska ha daglig tillsyn även när den är på bete. Visitera och kratsa hovar varje dag för att vara säker på att din häst mår bra.
To install this Web App in your iPhone/iPad press and then Add to Home Screen.