True

Academy  / Häst Utfodring / Mineraler och Vitaminer 

    Mineraler och Vitaminer 

    Alla hästar har ett behov av näring och behovet baseras på kroppsvikt, det arbete hästen utför samt individuella förutsättningar. Näringsbehovet avser energi och protein som de stora delarna i foderstaten, men till näringsbehovet räknas även hästens behov av mikronäring. 


    Till mikronäring räknas mineraler och vitaminer, vilka hästen behöver dagligen för att fungera som den ska. Långvarig brist av mineraler eller vitaminer kan få förödande konsekvenser, framförallt för den yngre, växande hästen.

    Vitaminer och mineraler hos häst

    Vad gör mikronäring i kroppen? 

    För oss människor är det välkänt att järnbrist gör oss trötta. Vi blir trötta eftersom järn spelar en avgörande roll i skapandet av blodets hemoglobin som ansvarar för att transportera syre i kroppen. Vi vet alltså att mikronäring är viktig för oss, ändå är det lätt att glömma bort att även våra hästar behöver få sina näringsbehov tillgodosedda. Många tror att hästen täcker sitt behov av mikronäring via grovfodret, men så är tyvärr inte fallet. Vissa mineraler kan täckas via ett grovfoder, men inte alla. 


    Vitaminer och mineraler är delaktiga i flera olika processer i kroppen. De har bland annat en avgörande roll i skelettets, tändernas och broskets utveckling. De spelar också en viktig roll för musklernas funktion, hur väl våra nervimpulser fungerar samt kommunikation mellan cellerna. 

    De är även inblandade i kroppens enzymatiska reaktioner och kan agera som koenzymer, förenklat kan man säga att ett koenzym är 
    en form av katalysator som har till uppgift att se till att olika kemiska reaktioner i kroppen sker med rätt hastighet. 

      Mineraler och vitaminer häst

      Mineraler 

      Mineraler delas in i två undergrupper, makromineraler och mikromineraler. 
      Makromineraler inkluderar kalcium, fosfor, magnesium, natrium, kalium och svavel. Dessa mineraler behöver hästarna äta en relativt stor mängd av och det dagliga intaget beräknas i gram per dag.

      Mikromineraler kallas ibland för spårämnen och när man räknar ut en foderstat tittar man främst på järn, koppar, mangan, zink, jod, kobolt och selen. Mikromineralerna behövs i en mindre mängd och givan beräknas i mg per dag. 

      Mineralerna ska utfodras i rätt mängd, att överdosera mineraler kan var direkt farligt och orsaka förgiftning i kroppen. Mineraler ska också utfodras i rätt relation till varandra för att  samarbeta korrekt i kroppen. Har man felaktiga balanser mellan mineraler kan det få samma effekt som ett underskott. Här talas det om mineralkvoter och att de ska hållas inom vissa spann för korrekt utnyttjande i kroppen. 

      Mineralkvoter

      Kalcium och fosfor är två mineraler som samarbetar i kroppen och en mineralkvot som många hästägare känner till. Ger man hästen för mycket fosfor
      i förhållande till kalcium så kan hästen drabbas av vad som liknar en kalciumbrist, inte för att den äter för lite kalcium men för att den äter för mycket 
      fosfor som i sin tur hämmar kroppen förmåga att ta åt sig kalciumet. Ett lämpligt intervall för Ca/P - kvoten är 1,2 -1,8.  

      Skulle vi ge vår häst för lite mineraler under en kortare period kommer hästen hämta det den fattas från olika mineraldepåer i kroppen så som skelettet. 
      Ett underskott av mineraler i foderstaten märks alltså inte direkt, utan först när vi börjar tömma hästens kroppsliga mineraldepåer.  
      Vill du läsa mer om mineralers funktion i kroppen?

      Mer om mineraler

        Vitaminer

        Även vitaminer delas in i två grupper, vattenlösliga och fettlösliga. De fettlösliga vitaminerna kan vi lagra i kroppen, i fettvävnaden och nyttjas vid underskott i foderstaten. Det innebär även att de kan överdoseras samt att de kan orsaka en förgiftning i kroppen.

        Till de fettlösliga vitaminerna hör A, D, E och K. Vitamin K produceras av mikroberna i grovtarmen, vitamin D produceras till viss del i huden när den utsätts för solljus, övriga fettlösliga vitaminer måste vi tillföra via foderstaten. 


        Mineraler och vitaminer häst

        Ett överskott av vattenlösliga vitaminer är ofarligt för hästen och ett eventuellt överskott  kommer brytas ned och kissas ut. Exempel på vattenlösliga vitaminer är B- och C-vitamin. Både B- och C-vitamin produceras i hästens tarm under förutsättning att den får äta tillräckligt med grovfoder och har en väl fungerande tarmflora. Eftersom hästen inte kan lagra de vattenlösliga vitaminerna i kroppen måste dessa tillföras dagligen.

        Vill du läsa mer om vitaminers funktion i kroppen?


        Läs mer om vitaminer


                            To install this Web App in your iPhone/iPad press and then Add to Home Screen.