Academy / Häst / Mage och Tarm / Så minskar du parasitbördan
Så minskar du behovet av avmaskning
För att minska parasitbördan finns det olika strategier att tillämpa. I den här texten berättar vi om några metoder:
Mocka hagen
Parasiterna utvecklas olika snabbt och effektivt beroende på yttre förutsättningar så som temperatur och nederbörd. Under våren, sommaren och hösten är förutsättningarna goda för att parasitäggen ska utvecklas till infektiösa larver. På bara en vecka har parasitägget blivit en larv, redo att infektera nästa häst. Redan i ett tidigt larvstadie kravlar larven bort från träcken (hästbajset) och etablerar sig på betet, de flesta larver finns på en radie av 90 cm från hästens avföring (träcken). Under perioden när väderförhållande är optimala för larvutveckling bör du därför mocka hagen regelbundet, gärna varje eller varannan dag. På det viset hinner du få bort de flesta parasitäggen från hagen och de tidigt utvecklade larverna från betet.
Även under vinterhalvåret bör du mocka hagen, speciellt om du bor i södra Sverige där vintrarna ofta är mildare. Under vintern tar det längre tid för larverna att utvecklas, mockning en till två gånger per vecka är därför godkänt ur en parasitsynpunkt.
Mockningssystem
Det finns hjälpmedel att tillgå för att underlätta mockningen. Dammsugare och träcksamlare finns i flera olika varianter. Om du hyr in hjälpredskap för mockning av hagar bör du hyra dem på hösten och våren, antingen i samband med byte av hagar eller i samband med avmaskning.
Växelbete
Betesputsning
Vila hagarna
Om du har högt parasittryck eller vet att en häst spridit en stor andel parasitägg är det bästa du kan göra att låta hagen vila. Hålls hagen fri från betande hästar under två vintrar kan marken anses vara parasitfri igen. Alternativet är att plöj upp och så om vallen.
Sätt nya hästar i karantän
Hästens vanligaste parasiter:
To install this Web App in your iPhone/iPad press and then Add to Home Screen.