Academy / Hund / Leder och Muskler / Stärk din hund med balansboll
Stärk din hund med balansboll
Att träna med balansboll som en skadeförebyggande aktivitet passar alla hundar oavsett aktivitetsnivå, ålder eller storlek. Utöver de fysiska fördelarna påverkar träningen även hunden psykiskt genom ökat självförtroende och de flesta hundar tycker det är en rolig aktivitet som ger mental stimulans och berikning. Oavsett om du tränar lydnad, agility, spårar, jagar eller endast går promenader med din hund är balansbollsträning en mycket bra träningsform som ökar den totala prestationen och minskar skaderisken. Dessutom tar träning med balansbollar lite plats och kan med fördel utföras i hemmet.
Varför balansboll?
Balans- och stabiliseringsträning stärker kroppen och ger ökad muskelkontroll vid belastning. Om stabiliserande muskler inte finns eller är otränade hittar hundens kropp på olika strategier för att kompensera sina rörelser. Resultatet blir att skaderisken ökar eftersom kroppen har sämre förmåga att hantera kraften den utsättas för med otränade muskler. Risken för förslitningsskador ökar också med svagare muskler eftersom lederna riskerar att ta mer av belastningen när musklerna är svaga.
Positiva effekter av balans- och stabiliseringsträning
- Hunden får bättre kroppsuppfattning, koordination och balans
- Hundens prestationsförmåga ökar
- Hundens muskelstyrka optimeras
Sammantaget leder detta till minskad risk för skador. Om du har en hund som är sjuk eller skadad bör du rådfråga veterinär eller fysioterapeut innan du påbörjar balansbollsträning på egen hand.
Hundens muskler
Precis som hos oss människor delas hundens muskler upp i tre grupper:
- Hjärtmuskulatur, hjärtats muskler
- Glattmuskulatur, återfinns i bland annat blodkärlens väggar
- Skelettmuskulatur, muskler som styr rörelse
Skelettmuskulatur delas upp i två typer, mobiliserande och stabiliserande.
De mobiliserande musklerna står för styrka och stora rörelser.
Mobiliserande muskler är stora, ligger ofta ytligt och är de som syns vid muskeltillväxt. Stabiliserande muskler hjälper till att kontrollera och stabilisera rörelser samt justerar ledernas position. Generellt brukar de mobiliserande musklerna ha en tendens att bli överaktiva och tajta, medan de stabiliserande blir långa och svaga. Detta gör att risken för skador och förslitning ökar.
Att komma i gång
Det absolut viktigaste är att hunden förknippar balansbollarna med något positivt. Träna i en, för hunden, välkänd miljö där den känner sig lugn och trygg utan störningar. Använd gärna godis men se till att det inte skapar hög aktivitetsnivå då du bör sträva efter en lugn samarbetsvillig hund. En bra början är att lägga godis på bollen och låta hunden ta godisbitarna. Nästa steg är att få hunden att lägga upp sina framtassar på bollen. När hunden är trygg och förstår att bollen är en positiv aktivitet och klarar att lägga framtassarna på den kan du gå vidare i träningen. Det är viktigt att fixera bollen, ta till exempel hjälp av en vägg eller dina egna ben så den inte kan röra sig i någon riktning. Det är jobbigt nog för hunden med det instabila underlaget. Allt eftersom kan du öka svårigheten genom att släppa bollen mer och mer.
Träna alltid i korta pass och dubblera vilotiden i förhållande till träningstiden. För en van hund bör ett pass utan paus vara max 5 minuter. För nybörjarhunden är 3 x 30 sekunder lagom att börja med. Träna 30 sekunder, ge hunden 60 sekunders vila, träna 30 sekunder o.s.v. Öka aldrig både svårighetsgraden och tiden på samma gång och träna alltid minst 3–4 gånger per vecka om du vill öka svårighetsgraden successivt.
Du kan aldrig korrigera en hund till att balansera bättre eftersom balans och kroppskontroll är funktioner som kroppen måste träna upp. Det är inte hundens fel om den inte klarar det, då har du gjort det för svårt för tidigt. Vill du ha hjälp att komma i gång finns det ett antal diplomerade balansbollsinstruktörer i Sverige som du kan gå kurs eller få privatlektioner hos.
Vilken boll ska du välja?
På marknaden finns det många olika varianter på balansbollar, allt från klassiska pilatesbollar till balansplattor. Det är viktigt att anpassa bolltyp efter hundens fysiska förutsättning så som storlek, kroppsform, ålder och hälsostatus.
Kontakta gärna en fysioterapeut eller kunnig butikspersonal och beskriv din hund och ditt mål med träningen för att få hjälp att hitta rätt utrustning. När du köper en balansboll följer det ofta med instruktioner och träningstips, läs dem noga för att undvika onödiga skador på din hund. Förutom de fem vanligaste bollarna som vi nämner nedan finns det flera olika modeller framtagna för rehab eller annan specifik träning.
Balansdisk
En bra nybörjarboll för den ovana hunden. Den platta formen och höjden gör att det är lätt att få upp hunden.
Benboll
Ett bra steg vidare från balansdisken är benbollen. Den här typen verkar stabiliserande för hunden.
Jordnötsboll
På grund av sin dubbla kropp och form kan inte jordnöten rulla iväg som en vanlig boll utan rör sig bara i sidled. Jordnöten upplevs av hunden som stabilare än en rund boll vilket ger en tryggare hund som snabbare lär sig tekniken bakom balansbollsträning.
Munkboll/ringboll
På grund av sin form ligger munkbollen (donut) stilla på golvet. Luften blir jämnare fördelad vilket gör att hunden står stadigare på denna modellen jämfört med en boll. En munk passar bäst till hundar som har balanstränat ett tag.
Äggboll
Formen på äggbollen är precis som det låter ägglik. Att träna med äggboll kräver mycket av hunden, fysiskt och mentalt. Även om övningarna verkar enkla är det viktigt att komma ihåg att träna korta stunder. Äggbollen har hög svårighetsgrad och är inte lämpad till nybörjare.
To install this Web App in your iPhone/iPad press and then Add to Home Screen.