True

Academy  / Häst / Utfodring / Dräktiga och digivande stoet  

    Det dräktiga och digivande stoet 

    För att skapa optimala förutsättningar för sto och den kommande fölungen är en balanserad foderstat ett måste! 


    Det dräktiga stoet 

    Ett sto är dräktigt i 11 månader, plus minus 3 veckor. Fram till den 8:e månaden kan stoet gå kvar på den foderstat hon hade innan dräktigheten, förutsatt att den täcker stoets näringsbehov. När stoet går in i 8:e månaden av dräktigheten börjar hennes behov av näring öka. I 8:e och 9:e månaden räknar man med att stoets behov av näring ökar med ca 15%, under den 10:e dräktighetsmånaden ökar näringsbehovet med 25 % och under den sista, 11:e månaden, med 30 %. Den största tillväxten hos fölet sker mellan den 8:e dräktighetsmånaden och fölning, hela 75 % av tillväxten hos det färdiga fölet sker under den här perioden.

    Det ökade näringsbehovet kommer av att både stoet och fölet nu behöver ha sina behov täckta och berör dels behovet av energi och protein, men också behovet av mikronäring dvs vitaminer och mineraler. 
    Odoo tillhandahåller en viktig plattform för vår projektledning.
                                                Saker är bättre organiserade och mer synliga med det

    Vi rekommenderar alltid att man kontaktar en foderrådgivare och får individuella råd, baserat på det egna grovfodret, för att se till att man ger både sto och föl de rätta förutsättningarna.


    Det digivande stoet 

    Att ge di är ett otroligt stort jobb för stoet och kräver mycket energi, under digivningen är stoets behov av näring som absolut störst. Att ge di klassas som “extra hårt arbete” där stoet behöver äta upp till 190% av sitt underhållsbehov och dricker upp till 200% av sitt vanliga vattenintag. Det är mer än vad många tävlingshästar på elitnivå behöver dricka och äta för att prestera! 


    Stoet producerar ungefär 2,5-3,5% av sin kroppsvikt i mjölk varje dag under de första digivningsmånaderna. För att klara av att producera så stora mängder mjölk behöver stoet äta 12 g smältbart råprotein (smb rp) per megajoule omsättbar energi (MJ). Detta går att jämföra med behovet hos vuxna, icke digivande individer på 6 g smb rp/MJ.


      Odoo • Bild och text

      Vatten

      Stoet behöver fri tillgång på färskt, friskt vatten, 24 timmar per dygn. Förse stoet med vatten ur vattenhink eller vattenkar. Vattenhink eller vattenkar är att föredra då de tillåter hästar att dricka mycket vatten i på en kort tid, till skillnad från vattenkopp. Vattenkoppar med dåligt tryck (8 liter per minut är lämpligt tryck i vattenkopp) ska inte användas till digivande ston då risken är stor att de inte kommer dricka sig otörstiga via vattenkopp. Vattenhink och vattenkar skall rengöras dagligen. Läs mer om hästens vattenbehov här:

      Hästens vattenbehov


      Foder

      Mjölken som stoet producerar är ett direkt resultat av vad stoet har ätit. Många ston behöver extra tillskott av protein eller energi under digivningen då grovfodret sällan räcker för att täcka behovet av näring. Studier visar att foder med högt stärkelseinnehåll kan bidra till en ökad mjölkproduktion men ger en mjölk med lägre protein och fettinnehåll. För mjölkens kvalitet verkar det istället var fördelaktigt att ge en fiber- och fettrik foderstat. Stoets mjölk innehåller generellt mindre andel fett i jämförelse med mjölk från andra däggdjur. 

      Stoets mineralintag är viktigt, under digivning är det framförallt viktigt att ha extra koll på kalcium, fosfor, magnesium, koppar, jod och selen. Mineraler som har en avgörande roll för fölets utveckling under digivningsperioden.

      Hullbedömning

      Ett avelssto behöver äta mycket under både den dräktiga och digivande fasen för att inte falla ur och bli tunn. Det är dock viktigt att hålla koll på så stoet inte heller blir rund och hamnar i överhull. 
      Ston som är i under- eller överhull har en nedsatt fertilitet och betäckningsprocessen riskerar att bli utdragen. Stoet bör befinna sig i moderat hull (5-7 i kroppspoäng enligt Henneke skalan) för att öka chansen att bli dräktig. Den största andelen ston som blir dräktiga ligger på en uppåtgående nutritionskurva, dvs ett sto som ligger på ex. 5 på Henneke skalan och utfodras för att nå en 6:a i kroppspoäng. Det digivande stoet bör ligga mellan 5-7. Ett dräktigt sto som hamnar i överhull löper en ökad risk att drabbas av komplikationer i samband med fölningen. Gör regelbundna avstämningar på stoets hull! 

      Mer om hur man hullbedömmer sin häst kan ni läsa här:

      Läs mer
       

                            Boka en föreläsning idag!

                            Ett av Trikem Academys huvudsyften är att sprida kunskap.  

                            Vi tror att man blir en bättre djurägare med mer kunskap. 

                            Är din klubb, förening, skola eller stallgäng intresserade 

                            av en föreläsning? Tveka inte att höra av er! 

                            Boka en föreläsning

                            To install this Web App in your iPhone/iPad press and then Add to Home Screen.